VATRENA KUGLA

NASA POTVRDILA 'Prije par mjeseci dogodila se golema eksplozija meteora u Zemljinoj atmosferi. Bila je 10 puta jača od one u Hirošimi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 15:02

, Image: 412870901, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Eksplozija meteora, ilustracija

 

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je golemu eksploziju meteora u Zemljinoj atmosferi koja se zbila sredinom prosinca no uglavnom je prošla nezapaženo jer se dogodila u Beringovu moru kod ruskog poluotoka Kamčatka.

Eksplozija je bila druga najveća takve vrste u 30 godina i najveća od one nad Čeljabinskom u Rusiji prije šest godina, kaže NASA.

Meteor je eksplodirao oslobodiviši 10 puta više energije od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Lindley Johnson iz NASA-e rekao je za BBC da se vatrena kugla takve vrste očekuje dva do tri puta svakih stotinu godina.

Asteroid je prošao kroz Zemljinu atmosferu oko podneva 18. prosinca brzinom od 32 km/s. Bio je dug nekoliko metara i eksplodirao je na visini od 25,6 km iznad površine Zemlje oslobodivši pritom 173 kilotona energije.

 

Eksploziju su detektirali vojni sateliti, a NASA-u su o tome obavijestile Američke zračne snage.

Dr. Johnson je rekao da je vatrena kugla bila iznad područja koje nije previše udaljeno od koridora kojima se koriste komercijalni zrakoplovi na letu između Sjeverne Amerike i Azije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo