OPASNA GROMADA

NASA ŠALJE SONDU U SVEMIR Pratit će golemi asteroid koji bi mogao uništiti Zemlju

Ilustracija
 NASA/JPL-Caltech/Handout / REUTERS

NASA planira lansiranje sonde s namjerom proučavanja asteroida sposobnog za uzrokovanje armagedona i uništenja Zemlje, prenosi australski News.com.

Asteroid imena Bennu svakih šest godina prođe kroz Zemljinu orbitu te je svakim prolazom od 1999. godine, kada je otkriven, sve bliže. 2135. godine Bennu će proletjeti između Mjeseca i Zemlje, što je, u odnosu na ostatak prostora u Svemiru, kao da konac prolazi kroz ušicu igle.

'Bennu će proći toliko blizu Zemlji da bi gravitacija našeg planeta mogla promijeniti njegovu putanju čineći njegov naredni prolaz opasnim za Zemlju', rekao je Dante Lauretta, profesor planetarnih znanosti na Sveučilištu u Arizoni. Bennu je promjera od otprilike 487 metara te putuje oko Sunca brzinom od 101,000 km/h.

Šanse da će Bennu udariti u Zemlju su male, ali značajne. Ako se sudar s našim planetom dogodi, udarac bi bio jednak detonaciji eksploziva od 3 milijarde tona, što je 200 puta jače od napada na Hirošimu.

'Bennu bi zbog svoje veličine mogao uzrokovati globalnu katastrofu', objašnjava profesor Mark Bailey iz Opservatorija Armagh u Sjevernoj Irskoj. NASA će sondu Osiris-Rex kojom planira prikupljati podatke o asteroidu lansirati u rujnu.

Osiris-Rex će prvo godinu dana kružiti oko Sunca kako bi postigao potrebno ubrzanje pa će se potom koristeći poravnati s Bennuom. Njihov bi se prvi susret trebao dogoditi 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57