ŠOKANTNO OTKRIĆE

NAŠI PRECI BILI SU TAMNOPUTI S PLAVIM OČIMA Znanstvenici srušili mit o 'bijelim Europljanima'

Do sada je uvriježeno mišljenje bilo kako su Europljani bili svjetle puti i kose

BARCELONA - Najnoviji rezultati nedavnih genetskih testiranja razotkrili su zanimljivu činjenicu o podrijetlu Europljana. Prema istraživanju Instituta za evolucionarnu biologiju u Barceloni, stari Europljani imali su tamnu kosu, tamnu boju kože, i plave oči.

Ovo otkriče šokiralo je znanstvenike, jer je do sada uvriježeno mišljenje bilo kako su Europljani bili svjetle puti i kose.

- Čini se da smo evoluirali svijetliju put mnogo kasnije nego što se prije pretpostavljalo, rekao je šef istraživanja Dr. Charles Lalueza-Fox.

Do otkrića je došlo zahvaljujući dva izuzetno dobro očuvana kostura ranih lovaca-sakupljača na području Europe, koji su otkriveni u pečini u sjeverozapadnoj Španjolskoj 2006. godine.

Zbog hladnog i mračnog okoliša, posmrtni ostaci dva stara Europljana izrazito su dobro očuvani, te su znanstvenici bili u stanju izolirati DNA iz zuba jednog od njih, te sekvencirati njegov genom.

Prvo otkriće bilo je da su rani Europljani genetski najbliži Šveđanima i Fincima. No, premda su mu oči bile plave, njegovi geni otkrivaju da mu je kosa bila crna ili tamno smeđa, te da mu je koža bila tamna.

- Takav rezultat nismo očekivali, rekao je Lalueza-Fox.

Znanstvenici su prethodno vjerovali da su prvi Europljani postali svjetloputi vro brzo nakon dolaska iz Afrike, prije 45.000 godina.

- Svi su podrazumijevali da je to promjena koja se dogodila kao odgovor na migraciju iz Afrike do viših geografskih širina, gdje je UV zračenje puno slabije i morate sintetizirati vitamin D u koži. Koža vam vrlo brzo postane svijetlija, objasnio je Lalueza-Fox.

- No, očito je da se to nije dogodilo, jer ovaj je čovjek bio u Europi već 40.000 godina, i još uvijek ima tamnu put.

Druga, očekivana otkrića, pokazala su kako su europski lovci-sakupljači živjeli prvenstveno od proteina u prehrani. Prema DNA pronađenog kostura, njegov vlasnik nije mogao probaviti škrob ni nefermentirane mliječne proizvode.

- Tamna put je vrlo zanimljivo otkriće, jer je svijetla put danas gotovo sveprisutna u Europi. Ovi rezultati pokazuju da se svijetla put u Europi pojavila tek u zadnjih 7.000 godina, rekao je Lalueza-Fox.

- Bit će vrlo zanimljivo vidjeti je li ovaj rezultat sveprisutan među starim Europljanima jednom kada nabavimo i druge genome za sekvencioniranje, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:47