VRLO LOŠE VIJESTI

NEŠTO SE SMRTONOSNO SKRIVA ISPOD PACIFIČKOG OCEANA Otkrivena prirodna tempirana bomba koja se prostire na čak osam tisuća kilometara

 Tony Webster, tonywebster.com / CC

Na dnu Pacifičkog oceana otkriven je dosad najveći prirodni rezervoar metana, koji bi se u dogledno vrijeme mogao osloboditi u atmosferu. Metan je staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje planeta 28-36 puta brže od ugljikovog dioksida, te je novo otkriće iznimno zabrinulo klimatologe.

Znanstvenici s Fakulteta Queen Mary u Londonu potvrdili su kako se podvodni spremnik metana prostire od zapadne obale Gvatemale pa sve do plaža na Havajima, što je udaljenost od oko 8.000 kilometara.

Prema istraživanju koje su objavili u znanstvenom časopisu International Society for Microbial Ecology, radi se o najvećem ikad pronađenom depozitu metana na svijetu.

Podvodna nalazišta metana nastaju kroz dugi period godina. Neke vrste bakterija rastavljaju organske tvari u okolišu koji je siromašan kisikom, a metan nastaje kao nusproizvod. S vremenom se nakupine metana 'smrznu', u obliku krutih spojeva koji se zovu metanski klatrati.

No, klatrati su vrlo nestabilni spojevi - kada morska voda oko njih postane toplija ili kada joj poraste kiselost dolazi do curenja metana iz depozita. Kada postanu vrlo nestabilni, dolazi do nasilnih eksplozija.

Nedaleko od obale Norveške postoje krateri koji su dokaz razornosti podvodnih eksplozija depozita metana. Osim što mogu biti smrtonosne po ljude i životinje koji se zateknu u blizini, eksplozije pretvaraju veći dio metana u ugljikov dioksid, koji se puno duže zadržava u atmosferi, a također doprinosi globalnom zatopljenju.

Zadnji put u geološkoj povijesti Zemlje kada je došlo do masovnih ispuštanja metana u atmosferu, temperatura se podigla za oko 5 do 8 stupnjeva u samo 20.000 godina. Iako danas temperatura raste puno brže, zahvaljujući ljudskim aktivnostima, novo otpuštanje metana samo bi pogoršalo stvari - a što će biti toplije to će biti veće šanse da dođe do takve katastrofe, piše portal iflscience.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:16