PAMETNE ŽIVOTINJE

NEVJEROJATNO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA O INTELIGENTNIM GLODAVCIMA Toliko uživaju u igri skrivača, da im nije važno ako ostanu bez nagrade

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 18:43

In this undated image courtesy Reinhold, Sanguinetti-Scheck, Hartmann & Brecht, a rat plays hide-and-seek. The next time you come across a rat darting furtively for cover, consider this: they might just want to have a playful game of hide-and-seek.
A group of neuroscientists in Germany spent several weeks hanging out with the rodents in a small room filled with boxes, finding the animals were surprisingly adept at the cross-cultural childhood game -- even though they weren't given food treats as a reward.
Instead, the rats appeared to genuinely enjoy both finding their sneaky human companions and being caught by them, as shown by their joyful leaps (what the Germans called
Profimedia, AFP

 

Poznato je otprije da su štakori vrlo inteligentne i društvene životinje, koje vole igru te su vrlo uredni, a neuroznanstvenici sa Sveučilišta Humboldt željeli su doznati nešto više o njihovim igrama nakon što su čuli razne priče od veterinara i vlasnika štakora kao kućnih ljubimaca.

- Poznato je da se štakori vole i znaju igrati, a mi smo željeli doznati mogu li se uključiti u složenije igre poput skrivača, izjavio je neurobiolog Michael Brecht, autor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Science, prenosi CNN.

Znanstvenici su se zatvorili u laboratorij sa štakorima i postavili nekoliko kutija na daljinsko upravljanje. S mišolikim glodavcima igrali su se skrivača, učili su ih kako da se sakriju, a potom ih i pronađu. U razdoblju od nekoliko tjedana, shvatili su da su štakori vrlo brzo shvatili kako da se sakriju, a čak su primijetili da štakori smišljaju vlastitu taktiku i strategiju za igru.

Nakon što bi ih znanstvenici otkrili, štakori bi se opet sakrili, pa čak i ako bi tada ostali bez nagrade. Umjesto hrane, štakori bi za nagradu dobili golicanje. Ovo je dokaz, smatraju znanstvenici, da su se štakori uživjeli u igru i nije im bila važna samo nagrada.

Iako su prilikom skrivanja bili vrlo tihi, znanstvenici otkrivaju da su cičali od sreće kada bi ih znanstvenici otkrili, pa smatraju da to pokazuje kako su shvatili pravila igre.

 

- Čini se da se baš dobro zabavljaju, rastrče se uokolo. Vrlo su bučni, ciče cijelo vrijeme jer su jako uzbuđeni, ali kada se sakriju jako su tihi, otkrio je.

Brecht je također objasnio kako su štakorima ponudili 'glupa' mjesta za skrivanje, poput prozirnih kutija, ali da su inteligentne životinje razvile vlastitu strategiju, pa su umjesto tih kutija izabrali neprozirne kutije, koja pružaju bolju zaštitu od neželjenih pogleda.

Istraživački tim potom je izučavao neurološku aktivnost u prefrontalnom korteksu mozga za vrijeme igre i uočili da nekoliko stanica na području mozga reagira na određene aspekte igre.

Brecht je uvjeren da bi studija mogla ponuditi dodatna objašnjenja o vezi između igre i kognitivnih sposobnosti.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo