DOBITNICI NAGRADE

Nobel za fiziku Peeblesu, Mayoru i Quelozu za revolucionarna otkrića o svemiru

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.10.2019. u 13:49

Goran K Hansson (C), Secretary General of the Royal Swedish Academy of Sciences, and academy members Mats Larsson (L) and Ulf Danielsson, announce winners of the 2019 Nobel Prize in Physics during a news conference at the Royal Swedish Academy of Sciences in Stockholm, Sweden, October 8, 2019. The 2019 Nobel Prize in Physics was awarded to James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz. Claudio Bresciani/TT News Agency/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.
REUTERS

Nobelova nagrada za fiziku

Trojica znanstvenika, James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz u utorak su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za 2019. za revolucionarna otkrića o svemiru.

Dodijeljena im je zajednička nagrada za rad i otkrića na evoluciji svemira i otkrivanju egzoplaneta koji kruži oko zvijezde sunčeva tipa.

Peeblesu, umirovljenom profesoru s Princetona, pripada polovina novčane nagrade u iznosu od devet milijuna švedskih kruna, a dvojica švicarskih astrofizičara i profesora na ženevskom sveučilištu Michel Mayor i Queloz podijelit će drugu polovicu.

"Ovogodišnji laureati izmijenili su naša saznanja o svemiru", stoji u priopćenju Švedske kraljevske akademije znanosti

"Dok su teorijska otkrića Jamesa Peeblesa pridonijela našem razumijevanju o tomu na koji se način svemir razvijao nakon Velikog praska, Michel Mayor i Didier Queloz istraživali su naše svemirsko susjedstvo u potrazi za nepoznatim planetama. Njihova otkrića zauvijek su promijenila naša poimanja svijeta", kaže se u obrazloženju.

Pokretačka snaga mladim znanstvenicima treba biti ljubav prema znanosti, a ne traganje za nagradama, rekao je Peebles novinarima nakon što je doznao da je osvojio Nobela.

Ovogodišnja proglašenja dobitnika Nobela počela su jučer objavom laureata za medicinu.

U srijedu će biti poznati dobitnici za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će u Oslu objaviti dobitnika nagrade za mir. U ponedjeljak će ponovo u Stockholmu proglasiti dobitnika za ekonomiju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo