DONIO SREĆU MILIJUNIMA

Nobel ‘tati’ prve bebe iz epruvete

Profesor Robert Edwards (85) lošeg je zdravlja i jučer nije mogao dati izjavu za medije

ZAGREB - Britanac Robert Edwards (85), znanstveni otac prve bebe iz epruvete, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju.

- Edwardsova postignuća dovela su do liječenja neplodnosti koja pogađa oko 10 posto parova diljem svijeta - priopćio je jučer predstavnik Karolinska Instituta u Stockholmu.

Najčudesnije rođenje

Robert Edwards rođen je u Manchesteru 1925. godine. Nakon služenja vojske tijekom Drugog svjetskog rata diplomirao je biologiju, a zatim doktorirao fizologiju.

Problematikom umjetne oplodnje počeo se baviti još pedesetih godina. Nakon više od 20 godina fundamentalnih istraživanja zajedno s kolegom, ginekologom dr. Patrikom Steptoem razvio je metodu pomoću koje je jajne stanice moguće oploditi izvan ženina tijela, a embrij zatim usaditi u maternicu. Zahvaljujući umjetnoj oplodnji u noći 25. svibnja 1978. godine na svijet je došla Britanka Louise Brown, što su mediji tada proglasili “načudesnijim rođenjem u povijesti”. Bio je to jedan od najvećih trijumfa moderne medicine.

Edwards i Steptoe zatim su u Bourn Hallu u Cambridgeu utemeljili prvu kliniku za umjetnu oplodnju. Nakon Louise Brown, njih dvojica bila su “znanstveni očevi” još 1000 beba koje su začete umjetnom oplodnjom. Dosad je zahvaljujući toj metodi diljem svijeta rođeno više od četiri milijuna djece. Važno je naglasiti i to da je Hrvatska bila sedma zemlja u svijetu koja je počela primjenjivati umjetno oplodnju, a dosad je kod nas pomoću umjetne oplodnje rođeno više od 12.000 beba.

Ne želi odličja

Da bi Robert Edwards mogao dobiti Nobela za medicinu, već su zadnjih dana spekulirali švedski mediji. Edwards, professor emeritus na Cambridgeu, lošeg je zdravlja i jučer nije mogao dati izjavu medijima. No, novinari su izvukli njegov intervju iz 2003. godine kada je rekao da ga ne zanimaju odličja kraljice Elizabete II.

- Ja sam socijalist i neću roniti suze oko Kraljičnih ordena. No, ako mi možete organizirati Nobela, samo naprijed - rekao je tada Edwards, kojemu će pripasti 1,5 milijuna dolara nagrade. Nažalost, njegov kolega Patrick Steptoe umro je 1988. godine i tako je izuzet iz nagrade jer se Nobel ne dodjeljuje posthumno.

Louise Brown: Sad kad sam majka znam što znači pothvat prof. Edwardsa

ZAGREB - Ovo je fantastična vijest, a moja mama i ja smo presretne što je jedan od pionira umjetne oplodnje dobio priznanje koje zaslužuje.

Radosne smo što Bobu možemo uputiti najiskrenije čestitke - izjavila je jučer Louise Brown (32), prva beba iz epruvete.

Louise Brown radi u jednom poštanskom uredu u blizini Bristola, a prije tri godine postala je majka dječaka Camerona. Za razliku od svoje majke, Cameron je začet prirodnim putem.

Louisini roditelji, Lesley i John Brown devet su godina bezuspješno pokušavali začeti bebu da bi se naposljetku 1976. godine obratili za pomoć ginekologu Patricku Steptou iz Opće bolnice Oldham i njegovom kolegi Robertu Edwardsu s Cambridgea. Dana 10. studenoga 1977. jajašca Lesley Brown oplođena su u epruveti spermom njezina muža Johna. Oplodnja i Lesleyina trudnoća prošli su bez problema, a kada je carskim rezom rođena zdrava djevojčica, bila je to nada brojnim parovima koji su se borili s neplodnošću.

Supružnici Brown te liječnici Edwards i Steptoe dobili su mnoštvo čestitki iz cijelog svijeta, među kojima valja istaknuti onu Albina Lucianija, venecijanskog kardinala koji je mjesec dana kasnije postao papa Ivan Pavao I. te preminuo nakon svega 33 dana papinstva. Obitelj Brown ostala je u prijateljskim odnosima s Robertom Edwardsom koji je prisustvovao Louisinom vjenčanju 2004. godine. U međuvremenu, 2006. godine Louisin otac John umro je od raka pluća.

- Nisu me mnogo zadirkivali u školi, iako su me djeca znala pitati: ‘Kako si uspjela stati u epruvetu?’ - ispričala je Louise Brown u razgovoru za Jutarnji list u ljeto 2008. Tada je s prof. Edwardsom proslavila svoj 30. rođendan, obljetnicu jednog od najvećih pothvata u medicini. - Nakon što sam rodila Camerona i dok ga gledam kako raste, razumijem što znači imati dijete i shvaćam kroz što je sve prošla moja majka - ispričala je tada Brown

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58