WEISS, BARISH I THORNE

NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU IDE OTKRIVAČIMA GRAVITACIJSKIH VALOVA Priznanje za kraj potrage koju je započeo Einstein, a trajala je dulje od stoljeća

Dobitnik Nobelove nagrade Kip Thorne i novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež

Reiner Weiss, Barry C. Barish i Kip Thorne dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku “za presudni doprinos detektoru LIGO i otkriće gravitacijskih valova”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija u Stockholmu.

Postojanje gravitacijskih valova predvidio je još 1916. godine Albert Einstein. Gravitacijski valovi su putujuće deformacije prostor-vremena. Kao što kamen bačen u vodu uzrokuje neku deformaciju na površini vode pa ta deformacija putuje. Ili kad pljesnemo rukama, ta deformacija putuje zrakom i čujemo je uhom kao zvuk. Isto tako gibajuće mase u svemiru mogu prouzrokovati valove u gravitaciji. Znanstvenici su desetljećima tragali za njima. No, do uspjeha su došli tek u jesen 2015. godine zahvaljujući projektu LIGO.

Povijesni signal koji su detektirali znanstvenici bio je rezultat sudara dvije crne rupe udaljene 1,3 milijarde svjetlosnih godina od nas, a od kojih svaka ima oko 30 puta veću masu od Sunca. Pri konačnom srazu ove crne rupe su imale brzinu oko 150.000 kilometara u sekundi, što je pola brzine svjetlosti.

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH FIZIČARA DANAŠNJICE ZA JUTARNJI Kako sam dobio okladu protiv moga prijatelja Stephena Hawkinga

Oko milijardu dolara vrijedan eksperiment LIGO detekcije gravitacijskih valova počeo je 2002. godine, a okuplja preko 900 znanstvenika iz cijelog svijeta. LIGO se sastoji od dva postrojenja: jednog u Hanfordu (Washington), a drugog u Livingstonu u Lousiani koja su međusobno udaljena više od 3000 kilometara.

Ovogodišnji laureati (zajedno s pokojnim Ronaldom Dreverom) u svojim su radovima još 1970-ih godina postavili temelje za projekt LIGO. Trojica laureata podijelit će više milijun dolara nagrade, pri čemu će polovica iznosa pripasti Reineru Weissu, dok će Barry Barish i Kip Thorne podijeliti preostalih oko pola milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:41