NIŠTA OD MALIH ZELENIH?

NOVA TEORIJA: VANZEMALJCI SU VEĆ IZUMRLI! Znanstvenici tvrde da je život na drugim planetama postojao, ali nije bio dovoljno ‘pametan’

 iStock

Astronomi već desetljećima pokušavaju dokazati život izvan Zemlje tražeći znakove postojanja neznanih nam bića, no bez ikakvog uspjeha. No, umjesto da se nalaze predaleko ili da su tehnološki prenapredni da bismo ih uočili, znanstvenici sad smatraju da su im napori bili uzaludni jer su vanzemaljci već izumrli.

Grupa astrobiologa s Australskog nacionalnog sveučilišta tvrdi da bi život na drugim planetima, ako bi uopće i uspio nastati, bio vrlo kratak i bića kakva god bila izumrla bi brzo. Smatraju da premda bi mnogi planeti mogli biti nastanjeni ili pogodni za razvoj mikroorganizama, zagrijavanjem ili hlađenjem bi površine ipak postale negostoljubive za život.

U svojoj novoj teoriji znanstvenici su sagledali kakvu bi ulogu imao život u kontroli klime planeta jer primjerice smatraju da su Mars i Venera nekad bili nastanjeni životom, no taj ‘život’ nije utjecao na klimatske promjene čineći ih pogodnijima za daljnji razvoj života. Mars je s vremenom postao ledena pustinja, a Venera pravi pakao, prenosi Daily Mail.

Nagađaju da se na raznim planetima život možda pojavio i više puta, no tvrde da bi munjevitom brzinom i nestao osim ako nije bio sposoban evoluirati dovoljno brzo da podnese stakleničke plinove i utječe na stabilnost temperatura na površini.

Dr. Aditya Chopra, voditelj istraživanja i astrobiolog pri spomenutom sveučilištu, rekao je: ‘Svemir je vjerojatno pun nastanjivih planeta, toliko da većina znanstvenika smatra da bi trebali obilovati vanzemaljcima. Međutim, život je u ranim fazama strašno slab i krhak pa mislimo da vrlo rijetko evoluira dovoljno brzo da bi preživio.’

Istraživanje, objavljeno u magazinu Astrobiology, također navodi primjer Zemlje gdje su rani organizmi počeli kontrolirati količinu ugljičnog dioksida u atmosferi i s vremeno proizvoditi dovoljno kisika da su nastali novi organizmi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:24