KAO NA DIJETI

Nova vrsta poremećaja: Ne možete bez interneta i TV-a? Imate ‘unplugged’

Mladi ispitanici na jedan su se dan odrekli televizije, mobitela i interneta. Rezultat: proživjeli su pravu apstinencijsku krizu

ZAGREB - Jeste li pokušali 24 sata živjeti bez TV-a, mobitela, e-maila, Facebooka, Twittera i interneta općenito? Ako ste pritom osjetili apstinencijsku krizu sličnu onoj kod ljudi koji pokušavaju prestati pušiti i piti, onda patite od poremećaja zbog manjka informacija (Information Deprivation Disoreder), upozoravaju znanstvenici u sklopu projekta Unplugged.

Kao na dijeti

U sklopu projekta Unplugged znanstvenici ispituju kakav je odnos mladih ljudi, tinejdžera i studentske populacije, prema medijima kao što su novine, TV, mobiteli i internet.

Tako su se u sklopu jednog od eksperimenata mladi ispitanici na 24 sata odrekli televizije, mobitela i interneta, a zatim su svoja iskustva opisali odgovarajući na pitanja iz upitnika ili u kratkim esejima u formi bloga. Tijekom 24 sata eksperimenta mnogi od sudionika iskusili su apstinencijsku krizu sličnu onoj kod osoba koje pokušavaju prestati pušiti ili se odreći alkohola ili droga. Neki od ispitanika, pak, opisali su da se osjećaju kao da su na dijeti.

I fizički simptomi

- Kod sudionika eksperimenta opazili smo ne samo psihološke nego i fizičke simptome, izjavio je za Telegraph dr. Roman Gerodimos sa Sveučilišta Bournemouth.

- Tijekom 24 sata života bez televizije, mobitela i interneta mnogi od ispitanika osjećali su da su izgubili kontakte s prijateljima i obitelji, čak i kad su živjeli u njihovoj blizini. Oni, također, smatraju da im je taj eksperiment ‘otvorio oči’ i pružio mogućnost da osvijeste do koje mjere mediji imaju važnu ulogu u njihovu životu, zaključio je Gerodimos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:06