GUŽVA U SVEMIRU

NOVI REKORD SPACEX-A: LANSIRALI DVIJE RABLJENE RAKETE U TRI DANA Falcon 9 raketa uspješno u svemir poslala prvi bugarski komunikacijski satelit

Falcon 9
 SpaceX

WASHINGTON - Američka tvrtka za istraživanje svemira SpaceX u nedjelju je izvela drugo od dva lansiranja raketa u tri dana, a obje su misije završile uspješno, sigurnim slijetanjem na Zemlju.

U prvom lansiranju u petak, SpaceX-ova raketa Falcon 9 u orbitu je lansirala prvi bugarski komunikacijski satelit, BulgariaSat-1.

U nedjelju popodne, druga Falcon 9 raketa uspješno je lansirala deset satelita u orbitu za tvrtku Iridium, iz zračne baze u Vandenbergu u Kaliforniji, stoji u priopćenju tvrtke.

Kao i u prvom lansiranju koje se u petak odvilo u Cape Canaveralu na Floridi, raketa se vratila na Zemlju, sletjevši na plutajuću platformu u moru.

Kalifornijski SpaceX kojeg je osnovao američki poduzetnik Elon Musk u ožujku je prva počeo koristiti djelomično recikliranu raketu za lansiranje satelita.

Nakon prvog uspješnog lansiranja 'reciklirane' rakete krajem ožujka ove godine, oba lansiranja ovog vikenda koristila su već prije korištene Falcon 9 rakete.

Višestruko korištenje rakete smatra se ključnim za smanjivanje troškova puta u svemir u vrijeme dok se NASA okreće privatnim tvrtkama za prijevoz dobara, jednog dana možda i astronauta, na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Jedna od dvije rakete lansirane ovaj vikend imala je i dodatno poboljšanje u vidu većih mrežastih krilca, izrađenih od titanija. Raketa koristi mrežasta krilca za upravljanje prilikom slijetanja na platformu, a dosadašnje verzije dijelom bi izgorjele prilikom ulaska u atmosferu, pa ih je trebalo mijenjati nakon svakog leta. Nova verzija, izrađena od titanija, lako može podnijeti temperature pri ulasku, pa time dodatno smanjuje troškove leta i potrebno održavanje rakete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:42