KAD ĆE KRAJ?

NOVO ISTRAŽIVANJE: HOĆE LI NAM LJETO DONIJETI PREDAH? Znanstvenici napravili tri studije, jedna je obuhvatila 100 kineskih gradova

 Joško Ponoš / CROPIX
 

Čini se da je ideja da će se koronavirus povući s toplijim vremenom, pomalo izblijedjela kako se virus širi planetom. No sadrži li novo istraživanje barem tračak nade, pita se BBC?

Još je prerano reći ponašali se novi koronavirus kao ostali sezonski virusi. Da bi se to doista saznalo, morali bismo motriti kako se broj slučajeva mijenja na jednom mjestu kroz čitavu godinu.

No umjesto toga možemo pogledati kako se virus širi u različitim klimama diljem svijeta.

Kakvi su dokazi?

Postoje određeni dokazi da se slučajevi zaraze koronavirusom gomilaju u hladnijim i sušim područjima.

Jedna studija sugerira da su zemlje naročito pogođene virusom – one u kojima se virus nekontrolirano širio lokalnom transmisijom – do 10. ožujka imale nižu prosječnu temperaturu od onih koje su zabilježile manje slučajeva.

Jedno je drugo istraživanje analiziralo 100 kineskih gradova s više od 40 slučajeva Covida-19 i ustanovilo da bi više temperature i vlažnost mogle značiti nižu stopu transmisije.

Treća studija, doduše još uvijek ne recenzirana, daje naslutiti da su, iako novih slučajeva zaraze ima po čitavom svijetu, žarišta uglavnom bila koncentrirana oko relativno suhih i hladnih područja – barem do 23. ožujka.

No, kako je istaknula grupa znanstvenika iz Škole za higijenu i tropske bolesti iz Londona, virus se sada proširio na sve regije u svim klimatskim zonama, od hladnih i suhih do vlažnih područja.

Postoji li razlika između sjevera i juga?

Kod brojnih drugih virusa, uključujući gripu, sezonski uzorci zamjetni su na sjevernoj i južnoj hemisferi. No tropske regije blizu ekvatora nemaju isti uzorak.

Neki od vlažnih i vrućih predjela u kojima je bilo slučajeva lokalne transmisije virusa koji uzrokuje Covid-19, poput Malezije i Demokratske republike Kongo, blizu su ekvatoru pa možda ne pružaju najbolji uvid u to što će se dogoditi na drugim mjestima.

No pogledamo li južnu hemisferu, Australiju i Novi Zeland, gdje su se prvi slučajevi pojavili krajem ljetne sezone, primijetit ćemo mnogo manje slučajeva nego u zemljeme sjeverne hemisfere.

U igri je mnogo faktora, poput gustoće naseljenosti.

A s obzirom da se virus postupno širi svijetom, u početku zbog globalnih putovanja, te se istovremeno smjenjuju godišnja doba, teško je utvrditi efekt koji klima ima na njegovo širenje.

Jesu li drugi koronavirusi sezonski?

Postoje određeni dokazi koji pokazuju da koronavirusi pretežno cirkuliraju u zimskim mjesecima, objavio je tim znanstvenika sa UCL-a (University College London) i Londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu.

Čak 2000 ljudi zamoljeno je da jednom tjedno šalju izvješće o svojem zdravstvenom stanju i simptomima dišnih bolesti koji su se možda pojavili u njihovom kućanstvu. Svima onima sa simptomima učinjeni su brisevi i testirani su na širok spektar virusa.

Rezultati su pokazali značajno povećanje broja slučajeva zaraze koronavirusom tijekom zimskih mjeseci, uključujući i gripu. Tijekom ljeta zabilježen je tek manji broj slučajeva.

Jedna od autorica studije, Ellen Fragaszy s UCL-a, kaže da je, stoga, vrlo moguće da ćemo tijekom ljeta imati predah. No još uvijek se ne može sa sigurnošću reći kako će se novi koronavirus ponašati.

A zbog velikog broja aktivnih slučajeva diljem svijeta, ne bismo se trebali baš previše nadati da će ljeto riješiti sve probleme.

Je li ovaj virus poput drugih koronavirusa?

Novi koronavirus, Sars-Cov-2, koji uzrokuje bolest Covid-19, ponaša se, čini se, poput ostalih koronavirusa.

Ono što ga razlikuje od ostalih koronavirusa je težina oboljenja i količina smrti koju uzrokuje.

Doktor Michael Head sa Sveučilišta Southampton, kaže da je širenje i utjecaj novog koronavirusa zamjetno drugačiji od ostalih koronavirusa koji uzrokuju običnu prehladu.

'Preostaje nam vidjeti hoće li broj Covid-19 slučajeva opasti kad temperatura i vlažnost zraka porastu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:45