EKSPERIMENTI U SAD-u

Obama odobrio istraživanje na embrionalnim matičnim stanicama

WASHINGTON – Američka vlada u srijedu je odobrila prvu uporabu 13 linija embrionalnih matičnih stanica za eksperimente financirane iz saveznog proračuna. Time je Barack Obama održao obećanje iz ožujka kada je ukinuo je ograničenja nametnuta od prethodnika, Georgea W. Busha i pružio vladinu podršku za područje biomedicinskih istraživanja koje prate velika očekivanja, ali i osporavanja.

Matične stanice dobivene su iz embrija koji su preostali od parova nakon tretmana umjetne oplodnje, objavio je američki Nacionalni instituta za zdravlje (NIH).

Jedanaest linija matičnih stanica proizveli su znanstvenici Dječje bolnice u Bostonu, a još dvije linije proizvod su istraživača Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, kazao je dr. Francis Collins, direktor NIH-a.

Znanstvenici vjeruju da će embrionalne matične stanice pružiti uvid u skrivene uzroke niza bolesti i omogućiti liječenje dijabetesa, Parkinsonove bolesti, paralize i drugih oboljenja. Mogućnost uzgoja novog tkiva i popravka oštećenja omogućit će donedavno nezamisliv razvoj medicinskih znanosti.

"To je ono što smo čekali. Jako smo uzbuđeni", izjavila je Amy Comstock Rick za Ruters iz Koalicije za napredna medicinska istraživanja, skupine koja je predvodila lobiranje za ublažavanje saveznih ograničenja na istraživanja.

Protivnici naglašavaju kako se ljudski embriji ne smiju uništavati ni iz kojeg razloga. "Etički, ne mislimo da bi porezni obveznici trebali financirati istraživanja koja narušavaju razvoj ranog ljudskog života u bilo kojoj fazi", izjavio je predstavnik Američke katoličke biskupske konferencije, Richard Doerflinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:03