SULUDI RAZLOZI

ODBILI SOLARNU FARMU JER SE BOJE DA ĆE ONA POSISATI SVU ENERGIJU IZ SUNCA Građani američkog gradića ponudili suluda objašnjenja

 Foto: iStock/Getty

Vijeće jednog grada u američkoj državi Sjevernoj Karolini odbilo je odobriti izgradnju solarne farme nakon što su stanovnici izrazili bojazan da solarne ploče uzrokuju rak, da će onemogućiti rast biljaka i da će – pazite sad – posisati svu energiju iz sunca, prenosi Huffington Post.

Dva građanina iznijela su u srijedu svoje tvrdnje gradskom vijeću Woodlanda. Jedan od njih, Bobby Mann, rekao je da će '…farma posisati svu energiju iz sunca i gospodarstvo Woodlanda neće rasti'.

Umirovljena učiteljica Jane Mann se pak boji da bi solarne ploče mogle ometati fotosintezu što bi biljkama onemogućilo rast. Također je dodala da nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da solarne ploče ne uzrokuju rak.

Neki drugi stanovnici Woodlanda uplašili su se i kakav bi učinak solarna farma imala na cijene njihovih nekretnina. Pred gradskim vijećnicima je tako bila odluka hoće li poljoprivredno zemljište zbog solarne farme prenavijeniti u industrijsko.

Brent Niemann, predstavnik Strata Solar Company, tvrtke koja je namjeravala izgraditi solarnu farmu, pokušao je objasniti da solarne ploče ne privlače više sunčeve svjetlosti. Rekao je također da izgradnja solarne farme neće imati nikakav utjecaj na cijene njihovih nekretnina te da se u okoliš neće ispuštati nikakve otrovne tvari.

No gradsko vijeće Woodlanda ipak je odbilo prijedlog sprečavajući tako tvrtku u namjeri da izgradi solarnu farmu. Štoviše, stavili su i moratorij na sve eventualne buduće solarne farme koje bi se možda gradile u okolici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:51