NIŠTA OD LANSIRANJA

ODGAĐA SE RUSKO-EUROPSKA MISIJA NA MARS Za znacima života na Crvenom planetu tragat će se tek 2022.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2020. u 14:49

(FILES) This handout file illustration obtained on April 27, 2018 courtesy of NASA shows NASA's Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) which was launched on May 5, 2018 as part of NASA's first-ever mission to study the heart of Mars. - Mars is a constantly tremoring
Ilustracija / AFP

Ambiciozna rusko-europska misija ExoMars kojom je predviđeno slanje robota na Crveni planet odgođena je za 2022. godinu zbog tehničkih problema i epidemije koronovirusa u svijetu, objavila je u četvrtak ruska svemirska agencija.

- Roskosmos i Europska svemirska agencija odlučili su odgoditi za 2022. lansiranje druge misije ExoMars kojoj je cilj istraživanje Crvenog planeta - priopćila je ruska agencija.

Prema prijašnjem planu, cilj je bio spustiti 'rover' Rosalind Franklin na lokaciju Oxia Planum krajem veljače 2021. godine, a zatim početi tragati za znacima života na Marsu.

To je druga ExoMars misija koja je trebala tragati za znacima života na dubini od dva metra od Marsove površine.

Sastoji se od ruske površinske platforme i europskog 'rovera' koji su trebali biti lansirani pomoću ruske rakete Proton s kozmodroma u Bajkonuru.

Lansiranje je bilo predviđeno za srpanj, ali su se inženjeri složili da robotsko vozilo nije dovoljno tehnički spremno za uspješno obavljanje misije.

Izdvajamo