ČUDESNA PILULA

OTKRIĆE KOJE ZVUČI PREDOBRO DA BI BILO ISTINITO, ALI NIJE VARKA 'Stižu tablete koje sagorijevaju salo, ljudi će moći gubiti kile i bez vježbanja'

 iStock / iStock

Za sve one koji imaju averziju prema redovitom vježbanju, znanstvenici možda imaju najbolju moguću vijest - na pomolu je tableta koja izgara salo, odnosno oponaša učinak vježbanja, samo bez znojenja, bolova i previše truda općenito.

Premda će nekima ovo zvučati predobro da bi bilo istinito, znanstvenici tvrde da bi jednog dana doista mogla biti istina - tableta koja oponaša učinke vježbanja. Naime, još 2012. identificirali su hormon koji tijelo otpušta tijekom vježbe koji ne samo pomaže smanjenju kilograma, nego i sprečava gomilanje kila ubuduće.

Hormon irisin otkriven je kod miševa i ljudi, a otpušta se tijekom vježbanja. Ulazi u krvotok i putuje do masnih stanica gdje uz niz biokemijskih procesa započinje pretvorbu običnih masnih stanica u smeđe, koje su poželjne jer su metabolički aktivne. Drugim riječima, koriste kisik i za svoje funkcije trebaju energiju, a samim time troše kalorije.

Otkako je otkriven, točna funkcija ovog hormona izaziva podijeljena mišljenja, no znanstvenici su na Sveučilištu Florida sad otkrili da osim što pretvara bijele masne stanice u smeđe, također koči nastanak masnog tkiva, a istovremeno jača kosti, piše britanski Sun.

Studija je objavljena u časopisu za psihologiju (American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism) i sugerira da bi hormon mogao biti zanimljiv za borbu protiv pretilosti i dijabetesa. Profesorica i doktorica Li-Jun Yang rekla je: ‘Koristili smo kulture ljudskog masnog tkiva da bismo dokazali pozitivan učinak irisina na pretvaranje bijelih masnih stanica u smeđe kao i povećanje tjelesne sposobnosti sagorijevanja sala.’

Profesorica Yang je rekla da je ovo otkriće samo potvrdilo važnost redovne vježbe za zdravlje čovjeka. Više od dvije trećine Amerikanaca je pretilo ili s viškom kilograma, a sličan problem ima i Britanija. Premda je moguće da u budućnosti irisin postane lijek, Yang ističe da je to još posve neizvjesno: ‘Umjesto da čekate čudesnu tableticu, možete si pomoći promjenom životnog stila. Vježba potiče stvaranje irisina koji ima pozitivan učinak na smanjenje sala, jačanje kostiju i u globalu bolje kardiovaskularno zdravlje.’

Prošle je godine sa svojim timom otkrila da novi hormon poboljšava srčane funkcije na više načina, a između ostalog podiže razinu kalcija u tijelu. U lipnju ove godine dokazala je na miševima da irisin smanjuje nastanak zubnog plaka.

Također, ne treba zaboraviti da dok irisin ima pozitivne učinke na metabolizam, čini se da nema pozitivne učinke koje vježbanje ima na srce i mozak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:30