POSLJEDNJE MISIJE

'Otkriće' nakon dva tjedna u svemiru krenulo prema Zemlji

 NASA

CAPE CANAVERAL - Američki space shuttle Discovery napustio je u ponedjeljak rano ujutro Međunarodnu svemirsku postaju te nakon uspješno obavljene misije krenuo prema Zemlji.

Iako vremenaska prognoza ne izgleda najbolje planirano slijetanje u NASA-in Svemirski centar Kennedy očekuje se oko 8:48 sati prema lokalnom vremenu (u 13:48 prema CET-u). Putanja shuttlea će na povratku izbjeći problematični oblak islandskog vulkana Eyjafjallajökull koji je do sada paralizirao dobar dio zračnog prometa u zapadnoj Europi.

Tijekom 14-dnevne misije, sedam članova posade Discoveryja donijelo je gotovo osam tona znanstvene opreme i drugih zaliha ne bi li bolje opremili orbitirajući znanstveni laboratorij prije nego što NASA potpuno ukine program space shuttlea. Nakon ove misije planirana su još svega tri leta.

Zadatak dostave opreme i posade na Međunarodnu svemirsku postaju tada će preuzeti Rusija.

Astronauti su na ovoj misiji čak tri puta izlazili iz Postaje, veći dio šetnji bio je posvećen postavljanju novog spremnika s amonijakom koji služi za hlađenje postaje. Također, posada je odlučila u svemiru ostati dan više ne bi li to vrijeme iskoristili za pregled toplinskog štita na shuttleu Discovery.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:43