OBOREN REKORD

OTKRIVEN NAJBRŽI LETAČ MEĐU ŽIVOTINJAMA Svi su mislili da nebom vladaju ptice, ali pravi kralj nebesa je ovaj neodoljivi mališan

 CC

Najbrži letač među životinjama je maleni šišmiš, pokazalo je novo istraživanje koje je šokiralo ornitologe.

Minijaturni meksički slobodnorepac, koji teži samo 11 grama, može postići brzinu horizontalnog leta iznad 160 kilometara na sat, brže od bilo koje ptice.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli tako što su na šišmiše stavljali minijaturne radio-odašiljače, mase samo pola grama, i potom mjerili njihovu brzinu iz malih zrakoplova.

Iako su šišmiši u pravilu sporiji od drugih letača, meksički slobodnorepac iznenadio je svojom brzinom, te je s trona skinuo čiope, do sada smatrane najbržim letačima u životinjskom kraljevstvu.

Čiope lete brzinama od oko 110 kilometara na sat, te su bile smatrane rekorderima životinjske avijacije. Iako neki sokolovi mogu postići brzine do 300 kilometara na sat, radi se o brzini u poniranju, dok se u slučaju meksičkog slobodnorepca i čiopa radi o brzini u horizontalnom letu, bez pomoći vjetra.

- Isprve nismo mogli vjerovati našim podacima, rekao je Kamran Safi s Instituta Max Planck za Ornitologiju.

- No, podaci su bili točni. Zabilježili smo ženke šišmiša, koje teže između 11 i 12 grama, kako lete brzinama preko 160 kilometara na sat - novi rekord u horizontalnom letu, rekao je Safi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:38