TAJNI ŽIVOT DUBINA

Otkriveno čak 17.500 novih morskih vrsta

 AFP
U istraživanju je sudjelovalo više od 300 znanstvenika iz 34 zemlje, a cilj je otkriti nepoznate vrste koje žive na dubinama većim od 200 metara

Nazvali su ga Dumbo prema letećem sloniću velikih ušiju iz Disneyeva crtanog filma. No, stvarni Jumbo Dumbo nije slon, nego 1,8 metara duga životinja nalik hobotnici koju su znanstvenici nedavno otkrili u dubinama Atlantika.

- To je vrlo lijepa i graciozna nova vrsta, ali mi vrlo malo znamo o tome kako njezini pripadnici žive. Oni su grabežljivci, ali mi ipak ne znamo kako se hrane i razmnožavaju - izjavio je za britanski dnevnik Times Odd Aksel Bergstad sa Sveučilišta Bergen, voditelj ekspedicije tijekom koje je otkriven Dumbo čije je znanstveno ime Grimpoteuthis.

Dumbo je samo jedna među 17.650 novih morskih vrsta koje su otkrivene u sklopu međunarodnog projekta Census of Marine Life. Taj zanimljivi pothvat, u koji je uključeno više od 300 znanstvenika iz 34 zemlje, pokrenut je kako bi se istražilo dosad nepoznate vrste koje žive na dubinama većim od 200 metara. Dubinu od 200 metara dokle obično dopire svjetlost popularno nazivamo “zona sumraka” jer nakon toga nastupa mračni i dosad neistraženi dio oceana. Dugo se smatralo da u tom mračnom oceanskom bezdanu zbog ekstremnih nema života, no tijekom 10 godina istraživanja otkriven je cijeli niz egzotičnih i čudnih vrsta.

- Raznolikost života u dubokim oceanima je velika, mnogo veća nego što smo pretpostavljali - izjavio je za Reuters Robert Carney sa Sveučilišta Louisiana, jedan od voditelja projekta Census of Marine Life.

Inače, u sklopu toga projekta desetogodišnjeg projekta koji bi trebao završiti u listopadu 2010. godine, bilo je organizirano čak 240 ekspedicija. Otkriveno je mnoštvo vrsta koje po svojoj ekscentričnosti na zaostaju za Dumbom. Tako je na dubini od 2750 metara na sjeveru Meksičkog zaljeva otkriven morski krastavac Enypniastes dok je čudesna riba Neocyema nađena u središnjem Atlantskom Grebenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:54