MANJE ZLO?

OTVORENO PISMO ZNANSTVENIKA 'Gradimo nuklearke da sačuvamo bioraznolikost'

LONDON Nuklearna energije jedan je od najmanje štetnih izvora energije po okoliš i 'zeleni' moraju prihvatiti porast nuklearne energije želimo li izbjeći opasnosti od klimatskih promjena, upozorili su neki od vodećih svjetskih konzervacijskih biologa.

Svakodnevni porast potražnje za energijom dodatni je uteg po prirodu i prijeti očuvanju bioraznolikosti ukoliko, kao društvo, ne prihvatimo nuklearnu energiju kao dio 'energetske mješavine', upozoravaju znanstvenici.

Pokreti za zaštitu okoliša trebali bi odbaciti protivljenje gradnji nuklearnih elektrana, stoji u otvorenom pismu objavljenom u znanstvenom žurnalu 'Conversation Biology'.

Pismo, potpisano od strane 65 uglednih biologa, poziva na gradnju više nuklearki kao dio globalne strategije za zaštitu okoliša i divljih životinja, piše The Independent .

Moramo početi koristiti cijeli spektar alternativnih izvora električne energije, uključujući nuklearne elektrane, umjesto fosilnih goriva kako bi svijet imao šanse anulirati ozbiljne posljedice globalne promjene klime, stoji u pismu.

Pismo su potpisali vodeći britanski akademici sa Cambridgea, Oxforda i drugih uglednih znanstvenih institucija.

Osim smanjivanja emisije ugljičnog dioksida, veće korištenje energije dobivene iz nuklearnih centrala ostavit će više prostora za biljke i životinje te tako usporiti nestajanje vrsta, tvrde biolozi.

Uvažavajući 'povijesni antagonizam prema nuklearnog energiji' među ekolozima, znanstvenici su napisali: 'Pozivamo zaštitare prirode i ekološku zajednicu da odvažu razloge 'za' i 'protiv' korištenja različitih izvora energije služeći se objektivnim dokazima i pragmatičnim kompromisima, umjesto da se pouzdaju u idealističku percepciju onoga što je 'zeleno''.

Preriskantano je pouzdavati se isključivo u obnovljive izvore energije, poput vjetra i sunca, zbog problema sa skalabilnošću, troškovima, materijalima i korištenjem zemljišta – objašnjavaju britanski biolozi.

Komadić uranija, velik poput loptice za golf, dat će energije koliko i 56 cisterni prirodnog plina ili kao baterija visoka poput 16 najvećih nebodera, naslaganih jedan na drugog, tvrde oni.

Pismo su napisali i potpisali kako bi uvjerili ljude u potencijalno dobre strane nuklearne energije, u svijetu u kojem će se potražnja za energijom povećavati s promjenom klime nastalom sve većom emisijom stakleničkih plinova.

'Uvjerimo li vodeće znanstvenike na području ekološke raznolikosti da nuklearke imaju važnu ulogu nadamo se da će svi oni koji se protive nuklearnoj energiji, bilo iz ekoloških ili ideoloških razloga, razmisliti i promijeniti mišljenje'. izjavio je profesor Corey Bradshaw, jedan od potpisnika otvorenog pisma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:09