VIZUALIZACIJA PLANETA

OVAKO NAŠA ZEMLJA DIŠE Fascinantan video koji je objavila NASA nakon 20 godina snimanja, u 5 minuta pokazuje uzbudljiva saznanja o promjeni klime

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2017. u 14:59

Screenshot/Youtube

 

 

U novom video koji je objavila NASA može se vidjeti kako se naša Zemlja mijenjala tijekom zadnja dva desetljeća. sateliti NASA-e od 1997. konstantno snimaju biološko stanje Zemlje, kako razinu vegetacije na kontinentima, tako i u oceanima.

 

Video pokazuje kako Zemlja 'diše', što se može pratiti po sezonama, i promjenama godišnjih doba. Vidi se kako se snježni pokrivač širi sa Sjevernog i Južnog Pola. Kako se bjelina povlači, širi se zelenilo, i obrnuto.

 

U tom vremenu, proširili su se oblaci fitoplanktona, jedne vrste morske alge. U njima sićušni mikroorganizmi pretvaraju vodu i ugljični dioksid u kisik.

 

 

 

'Ovo je vrlo uzbudljiva vizualizacija našeg planeta', rekao je NASA-in oceanograf Gene Carl Feldman. 'Tu vidimo planetu kako diše svaki dan, kako se mijenja tijekom godišnjih doba, kako reagira na sunčevu svjetlost, na promjenu vjetra, oceanske struje i temperature'.

 

Vizualizacija je kreirana zahvaljujući podacima iz satelita NASA-e poput SeaWiFS misije, koja je započela s globalnim prikupljanjem informacija o oceanima 1997.

 

Mogućnost da znanstvenici vide kako se biljni svijet promijenio u zadnjih 20 godina može im pomoći u istraživanju ekosistema. Odnosno, da vide kako se ekosistem prilagođava na promjene u okolišu, objasnili su iz NASA-e.

 

Primjerice, studija je pokazala da je povećanje temperature mora dovelo do povećanja rasta količine fitoplanktona, što znači da je u oceanu ostalo manje organizama koji uklanjaju ugljični dioksid, koji je jedan od osnovnih pokretača klimatskih promjena.

 

 

Izdvajamo