NA PRAGU OTKRIĆA?

Ovo je prvi čovjek na svijetu izliječen od AIDS-a

 www.stern.de
Timothy Ray Brown (42) bio je HIV pozitivan i bolovao od leukemije. Nakon transplantacije matičnih stanica znanstvenici tvrde da je izliječen od leukemije te da nema znakova da se HIV više razmnožava u njegovu tijelu

Timothy Ray Brown (42) prvi je čovjek na svijetu izliječen od HIV infekcije pomoću transplantacije matičnih stanica, tvrde njemački znanstvenici s Charite-University Medicine u Berlinu.

Oni su studiji objavljenoj u on-line izdanju časopisa Blood opisali kako su Browna, HIV pozitivnog muškarca koji je bolovao od akutne mijeloične leukemije, liječili kombinacijom kemoterapije i zračenja, a zatim su mu transplantirali matične stanice iz koštane srži.

Kada su mu u veljači 2007. godine presađene matične stanice, Brown je prestao uzimati antivirusne lijekove. Trinaest mjeseci kasnije nakon toga leukemija mu se vratila i Brown je podvrgnut drugoj rundi tretmana. Tada je ponovno primio matične stanice iz koštane srži jednog donatora koji je nositelj rijetke genetske mutacije. T genetska mutacija povezana je sa smanjenim rizikom od HIV zaraze, a nosi je između jedan i tri posto Europljana.

Nakon druge runde tretmana, Brownovo se stanje poboljšalo te on već tri i pol godine ne uzima lijekove protiv HIV/AIDS infekcije. Znanstvenici pod vodstvom dr. Kristine Allers ustvrdili su da je pacijent istodobno izliječen od leukemije, a nema znakova da se HIV više razmnožava u njegovu tijelu. Inače, Timothy Ray Brown porijeklom je Amerikanac koji živi u Njemačkoj, a u medijima je poznat i kao “berlinski pacijent” jer donedavno nije bio poznat njegov identitet.

Iako su pozdravili postignuće njemačkih znanstvenika i liječnika, vodeći stručnjaci za AIDS upozoravaju da ta terapija zasad iskušana samo na jednom pacijentu. Pokaže li se tretman pomoću transplantacije matičnih stanica iz koštane srži odgvarajućih donatora učinkovitim, to će u konačnici biti dostupno tek malobrojnim pacijentima dobrog imovinskog stanja. Naime, ovaj oblikliječenja mogao bi stajati stotine tisuća dolara.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu je HIV-om zaraženo oko 33,4 milijuna ljudi. Najteža je situacija u subsahrskoj Africi gdje su zaraženi milijuni žena i djece od kojih većina nema pristup antivirusnim lijekovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:06