OGROMNO ČUDOVIŠTE

PAO SVJETSKI REKORD Zabilježen najveći val u povijesti južne hemisfere, na drugom kraju svijeta trljaju ruke: 'Za tjedan dana stiže poslastica'

 youtube screenhot
 

Znanstvenici su snimili val za koji vjeruju da je najveći ikad zabilježen u južnoj hemisferi, ogromno čudovište od 23,8 metara, što bi odgovaralo visini jedne osmerokatnice.

Plutača je u utorak snimila val dok je bjesnila oluja u divljem Južnom oceanu u blizini otoka Campbell, nekih 700 kilometara južno od Novog Zelanda, priopćio je MetOcean Solutions, vodeće novozelandsko savjetodavno tijelo za oceanografiju.

Viši oceanograf Tom Durrant rekao je da je srušen prethodni rekord koji je iznosio 22,03 metara, a zabilježen je 2012. godine.

- Južni ocean je strojarnica za generiranje velikih valova koji se stvaraju diljem Zemlje, rekao je Tom Durrant.

- Surferi u Kaliforniji mogu očekivati da će se energija ove oluje sručiti na kalifornijsku obalu kroz tjedan dana, dodao je.

Durrant je istaknuo da je oluja iznjedrila i valove više od 25 metara, ali da plutača nije bila na najboljem položju da ih snimi.

Tvrdi da je plutača, postavljena u ožujku kako bi mjerila ekstremne vremenske uvjete u Južnom Oceanu, koji se naziva i Južni polarni ocean, snimala po 20 minuta svaka tri sata kako bi se štedjela baterija.

- Vrlo je moguće da je bilo i većih valova dok plutača nije snimala.

Najveći val u povijesti zabilježen je na Aljasci. Potres je generirao tsunami koji je stvorio visoke valove. Bilo je to u zaljevu Lituya na Aljasci 1958. i val je bio visok 30,5 metara, prema podacima časopisa Smithsonian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:04