OGROMNO OTKRIĆE

PARALIZIRANI PACIJENTI PONOVO HODAJU Oduševljenje zbog velikog napretka brazilskih znanstvenika

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.08.2016. u 16:47

Foto: Screenshot / Youtube

Doktor Miguel Nicolelis

Nevjerojatan uspjeh postigli su brazilski znanstvenici. Naime, muškarac s teškom ozljedom kralježnice ponovno je počeo pomicati noge nakon vježbanja s egzoskeletonom (vanjskim kosturom) povezanim direktno s njegovim mozgom. Čak je uspio potpuno sam napraviti nekoliko koraka koristeći tek štake, piše Independent.

Projekt Walk Again zamišljen je kako bi paraplegičarima ponovno omogućio pokretanje nogu i to zahvaljujući vanjskom skeletonu kojeg pokreću misli.

No znanstvenici su se iznenadili kad su ustanovili da se tijekom treninga pacijentima vraća i izgubljeni osjet. Naime, prije se mislilo da je uslijed ozljede kralježnice osjet nepovratno izgubljen, no sada se čini da se ozlijeđeni živci mogu ponovno aktivirati treningom.

Jedan od pacijenata koji nije mogao stajati niti pomoću proteze, nakon deset mjeseci treninga bio je sposoban hodati samo pomoću hodalice i uz malu asistenciju terapeuta. U drugom primjeru, pacijent je mogao hodati samo pomoću štaka.

Doktor Miguel Nicolelis, ranatelj instituta u kojem je proveden projekt, kazao je kako se ukupno sedam pacijenata koji su prije imali potpunu paralizu, sada vode kao djelomično paralizirani.

'Njihov oporavak još nije završen i oni će nastaviti napredovati', rekao je doktor Nicolelis.

Dodao je i kako znanstvenici nisu mogli niti zamisliti ovakav uspjeh te su bili vrlo uzbuđeni zbog otkrića. Trening je uključivao korištenje virtualne stvarnosti kako bi se upravljalo kompjuterskim avatarom pomoću sučelja povezanog s mozgom. Kad bi pacijenti pomislili na kretanje, avatar bi doista i krenuo naprijed. Nakon toga su isti sistem primijenili kako bi kontrolirali kretnje robota, a naposljetku i egzoskeletona koji bi pacijent mogao obući.

Na svečanosti otvorenja Fifa svjetskog kupa 2014. početni udarac sa sredine terena zadao je muškarac paraliziran od vrata naniže i to upravo koristeći sučelje povezano s mozgom i egzoskeleton.

No ubrzo je postalo jasno da trening ima i fizičke efekte na njihova tijela.

'Na naše veliko iznenađenje primijetili smo da dugotrajno treniranje pomoću sučelja i virtualne stvarnosti, robota ili egzoskeletona, potiče određeni oporavak oštećenih živaca, što se manifestira u djelomičnom vraćanju osjeta i sposobnosti pokreta', kaže doktor Nicolelis.

'Sad mislimo da kod tih pacijenata, iako su već više od desetljeća paraplegičari, s anatomske strane živčano tkivo kralježnice nije posve uništeno već se samo primirilo na dulje vrijeme.'

'Zahvaljujući treningu koji koristi aktivnost mozga kako bi upravljao uređajima, paraliziranim dijelovima tijela vraća se osjet te povećava sposobnost hodanja pomoću egzoskeletona. Mislimo čak da smo ovime potaknuli reorganizaciju u korteksu.'

'Zbog ponovn zastupljenosti donjih ekstremiteta i pokreta u korteksu, ovi pacijenti možda mogu odašiljati neke informacije iz korteksa kroz leđnu moždinu kroz te malobrojne živce koji su preživjeli ozljedu. Izgleda kao da smo ih na neki način ponovno uključili i time postigli da korteks pokrene leđnu moždinu koja ponovno počinje prosljeđivati informacije iz nekad oduzetih udova.'

Osim toga, pacijenti ponovno počinju kontrolirati svoj mjehur i crijeva, a popravljaju se i kardiovaskularne funkcije, što utječe na snižavanje krvnog tlaka.

Znanstvenici još nisu sigurni do kolikog poboljšanja može doći nastave li se pacijenti ovako oporavljati.

'Za sada se oporavak nakon ozljede kralježnice uglavnom svodio na prilagodbu na invalidska kolica. No sada vjerujemo da oporavak može ići i puno dalje od toga što će motivirati pacijente s ozljedom kralježnice širom svijeta', kaže doktor Nicolelis.

'Prije 15 godina ova je ideja prvi put prikazana na životinjama, a sada se uspješno primjenjuje na ljudima. Nema ništa ljepše nego vidjeti mladog čovjeka koji je već dugo oduzet kako nakon dugo vremena ponovno sam korača. Ovaj projekt omogućuje nova saznanja o tome kako naš mozak funkcionira.'

Pogledajte video:

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo