KOMPANIJA DECODE GENETICS

Pionir genetskog istraživanja zbog duga bankrotirao

Nakon 13 godina rada i odličnih znanstvenih rezultata deCode Genetics našao se na rubu bankrota

ZAGREB - Islandska biotehnološka kompanija deCode Genetics, jedan od pionira istraživanja genetske osnove bolesti, proglasila je prije nekoliko dana stečaj.

Tijekom 13 godina postojanja kompanija deCode Genetics suočila se u više navrata s problemima, no posljednjih dana tonula je sve dublje u dugovanja. Naposljetku, njezini dugovi su dostigli 314 milijuna dolara dok je vrijednost kompanije procijenjena na 69 milijuna dolara.

Genetske varijante bolesti

Kompaniju deCode Genetics utemeljio je 1996. u Reykjaviku dr. Kari Stefansson, najpoznatiji islandski znanstvenik. Stefansson je 25 godina živio u Americi gdje je predavao neurologiju na sveučilištima Chicago i Harvard. Zasićen akademskim radom, vratio se u Reykjavik te s desetak milijuna dolara početnog kapitala utemeljio kompaniju usmjerenu na istraživanje genetske osnove najčešćih bolesti koje pogađaju Islanđane kako bi se razvili novi lijekovi.

U proteklih 13 godina kompanijini su znanstvenici identificirali više od 15 genetskih varijanti povezanih s različitim bolestima, uključujući astmu, tumore prostate i dojke, moždani udar, dijabetes tipa 2 itd. Kompanija je posljednjih godina bila i jedan od pionira u razvoju komercijalnih genetskih testova za otkrivanje bolesti. Mnogi znanstvenici smatraju da je tvrtka deCode Genetics, koja ima nekoliko stotina zaposlenih te predstavništva u New Yorku, Bostonu i Brightonu, došla do impresivnih otkrića, ali ih nije uspjela “pretvoriti” u unosne lijekove. Kompanija je tako došla na rub bankrota.

Zahtjevi pacijenata

- Tvrtka posjeduje izvanrednu banku genetskih podataka i bila bi tragedija kada bi to propalo - izjavio je za Guardian sir Alec Jeffreys, britanski genetičar koji je otkrio metodu “DNK otiska prstiju”.

Slijedi aukcijska prodaja banke genetskih podataka, a u znanstvenim krugovima se pročulo da bi je mogao kupiti Wellcome Trust, najveća britanska medicinska dobrotvorna ustanova. No, problem za potencijalnog kupca jest da bi pacijenti mogli zatražiti da im se ti podaci vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19