RASCJEP NA LARSENU C

POČEO SE OSTVARIVATI NAJGORI SCENARIJ Ledena santa duplo veća od Istre odlomila se od Antarktike: 'Zbog ovoga ćemo morati crtati novu kartu svijeta'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2017. u 16:33

A rift across the Larsen C Ice Shelf that had grown longer and deeper is seen during an airborne surveys of changes in polar ice over the Antarctic Peninsula from NASAÄôs DC-8 research aircraft on November 10, 2016. Coutesy NASA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
NASA/Handout / REUTERS

Ledena santa površine 5800 četvornih kilometara odvojila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici i slobodno pluta prema sjeveru, objavili su u srijedu njemački stručnjaci.

Dugačka 175 i široka 50 kilometara, radi se o jednoj od najvećih santi koju su znanstvenici registrirali posljednjih godina i trebat će dvije do tri godine da se posve istopi, priopćio je institut Alfred Wegener u Bremenu.

Uzrok odvajanja je golemi rascjep na Larsenu C koji je nastajao godinama. S površinom od 5800 četvornih kilometara, santa je dvostruko veća od Istarske županije, ili veličine pola Jamajke.

Stručnjaci iz skupine Midas Project, koja nadzire Antarktiku, ranije su rekli kako nema dokaza da je do pucanja došlo zbog klimatskih promjena.

- Ovo je golema stvar, morat ćemo crtati nove karte, izjavio je Adrian Luckman iz Midas Projecta za New York Times.

Ledeni grebeni su golemi plutajući komadi leda koje na okupu drže ledenjaci ili ledene ploče.

Larsen se sastoji od četiri dijela, od kojih je naveći Larsen C.

ELIPSO

Izdvajamo