VESELJE ZA ASTRONOME

Pogledajte prvi VIDEO asteroida 2005 YU 55: Nebesko tijelo veličine nosača aviona prohujalo pored Zemlje

This image made from radar data obtained on Nov. 7, 2011 at 11:45 a.m. PST (2:45 p.m. EST/1945 UTC) and provided by NASA shows asteroid 2005 YU55 when the space rock was at 3.6 lunar distances, which is about 860,000 miles, or 1.38 million kilometers, from Earth. The asteroid the size of an aircraft carrier is set to make a close but harmless swing by Earth on Tuesday, Nov. 8, 2011. Scientists at NASA's Near-Earth Object Program, which tracks asteroids and comets, ruled out any chance of impact. (AP Photo/NASA/JPL-Caltech)
 AFP

Asteroid promjera 400 metara pod imenom 2005 YU 55 prohujao je sinoć blizu našeg planeta na opće oduševljenje astronoma.

Nebesko tijelo veličine nosača aviona najbliže Zemlji je bilo u 00.28 sati po srednjoeuropskom vremenu. Tako blizu nije bio nijedan asteroid od 1976. godine.

Asteroid je bio u Mjesečevoj orbiti, otprilike 322 tisuće kilometara iznad Zemlje i nije predstavljao nikakvu opasnost.

Ovo nebesko tijelo nalazi se u orbiti već tisućama godina, a ona ga približava Zemlji, Marsu ili Veneri u redovitim intervalima.

Kreće se brzinom od oko 30,000 km/h, a računalne simulacije njegove putanje pokazuju kako nema izgleda da u narednih sto godina udari u Zemlju ili Mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 17:09