U DOBI OD 4 DO 14 GODINA

POSLJEDNJI DIO SLAGALICE JEDNE OD NAJSTRAŠNIJIH POVIJESNIH TAJNI 'Pronašli smo ostatke 227 žrtvovane djece. Znamo i zašto su svi pobijeni...'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2019. u 09:47

Undated picture released by Andina Agency of the remains of one of 227 children allegedly offered in a sacrifice ritual by the pre-Columbian culture Chimu, uncovered by archaeologists in the Pampa La Cruz sector in Huanchaco, a coastal municipality of Trujillo, 700 km north of Lima. A group of archeologists have discovered the remains of 227 children on Peru's north coast that were ritually sacrificed during the pre-Columbian Chimu culture, the biggest ever discovery of child sacrifice in the world., Image: 467577640, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
Profimedia, AFP

Peruanski arheolozi pronašli su ostatke 227 djece

 

Peruanski arheolozi pronašli su ostatke 227 djece za koju se vjeruje da su žrtvovana između 1200. i 1520. godine, prenijela je nacionalna agencija Andina.

Ostatci djece koja su bila u dobi od 4 do 14 godina pronađena su od 2016. na području površine 5000 četvornih kilometara na lokaciji Pampa la Cruz u blizini obalnog grada Huanchacoa na sjeverozapadu zemlje.

Zadnji ostaci otkriveni su u ponedjeljak i pripadaju 10-godišnjem dječaku koji je imao srebrne naušnice što ukazuje na to da su i djeca pripadnici više klase također žrtvovana, prenosi list El Comercio arheologa Gabriela Prieta.

Žrtvovanja su dio kulture civilizacije Chimu koja se počela oblikovati u prvoj polovici 14. stoljeća i gradila je gradove i razvijala opsežne sustave navodnjavanja.

U 15. stoljeću Inke su svladale tu civilizaciju, a njih su kasnije osvojili Španjolci.

Ostatci djece pronađeni su u jamama ili grobnicama u sjedećem ili ležećem položaju okrenuti moru.

Ubijena su vjerojatno bakrenim noževima i vadilo im se srce, kažu stručnjaci.

Žrtvovanja su vjerojatno organizirana kako bi se umilostivila božica mora, osigurale vojne pobjede ili proslavili pobjednički pohodi, kazao je Prieto.

Nije jasno zašto su se žrtvovala djeca a ne odrasle osobe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo