VELIKO OTKRIĆE

POSLJEDNJI HOMO ERECTUSI NESTALI SU PRIJE 110.000 GODINA 'Napokon smo točno utvrdili kad je izumro jedan od naših najvažnijih predaka'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.12.2019. u 15:37

A man looks at a model of Homo erectus Pekinensis, also known as Peking Man on display in Zhoukoudian south of Beijing November 10. Peking man is considered the evolutionary ancestor of modern Chinese and lived between 700,000 to 200,000 years ago. The site at Zhoukoudian is a UNESCO World Heritage site and UNESCO is launching an appeal to further excavate the site. - PBEAHUMHRAX
Reuters

Homo erectus

Posljednji Homo erectusi izumrli su prije nekih 110.000 godina na otoku Javi u Indoneziji, pokazuje studija objavljena nedavno u časopisu Nature.

"Prvi put smo sigurno utvrdili kada je točno izumro Homo erectus, jedan od naših najvažnijih predaka", rekla je za France Presse Kira Westaway sa sveučilišta Macquarie u Australiji, suautorica studije.

Fosilni ostatci Homo erectusa, 12 vršaka lubanje i 2 kosti noge pronađeni su 1930-ih u Ngandongu, na obali rijeke Solo, na Javi u Indoneziji, ali im se starost nije mogla točno utvrditi.

Postojanje Homo erectusa procjenjuje se na oko milijun i pol godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 milijuna godina otišao iz Afrike.

"Homo erectus iz Ngandonga ima najveći mozak i najviše čelo među svim poznatim Homo erectusima, što je znak velike evolucijske promjene. Uvrditi kada se dogodila ta promjena presudno je za naše razumijevanje dalekih predaka", dodaje Westaway.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo