MNOGI NE MOGU BEZ INZULINA

POTEZ KOJI JE IZAZVAO OGROMNU ZABRINUTOST Političari u desetak zemalja EU zabranili izvoz inzulina i uspaničili 60 milijuna dijabetičara

 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Političari više europskih zemalja privremenu su zabranili izvoz inzulina. Vijest se brzo prošila, a što je izazvalo ogromnu zabrinutost vrlo visokog broja osoba s dijabetesom ovisnih o inzulinu.

Značajan broj osoba s dijabetesom, pogotovo među onima s dijabetesom tipa 1 ne mogu preživjeti bez inzulina jer im beta stanice gušterače više ne proizvode dovoljno vlastitog inzulina koji omogućuje prebacivanje šećera iz krvi u stanice u tijelu.

Međutim, trenutačno se još uvijek čini kako nema razloga za paniku jer se zabrana izvoza ne odnosi na proizvođače inzulina, nego na distributere lijekova.

Više čitajte na www.dinanovo.hr, blogu posvećenom osobama s dijabetesom: https://dianovo.hr/2020/04/10/desetak-zemalja-u-eu-zabranilo-izvoz-inzulina-i-uznemirilo-60-milijuna-dijabeticara/

Izgleda da je odluka političara da zabrane izvoz inzulina dijelom posljedica neznanja o tome kako funkcionira tržište inzulina i kolike su potrebe u Europi za inzulinom, a dijelom je izazvana željom da se spriječe teoretske manipulacije distributera kroz izvoz; stvaranje umjetnog manjka te dizanje cijena.

Inzulina u Europi ima dovoljno te sad treba pričekati hoće li neodmjeren potez izazvati paniku i možebitnu nestašicu.

U Europi trenutačno nedostaje lijekova i opreme potrebnih za terapiju oboljelih od COVID-19 zaraze poput lijekova za opuštanje mišića, lijekova protiv bolova ili hydroxychloroquina koji uz sumamed ima potencijal ubiti koronaviruse, a inzulini sasvim sigurno ne spadaju u tu kategoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28