ARHEOLOŠKA SENZACIJA

POVIJESNO OTKRIĆE KOD ILOKA 'Ovo je prva peć na svijetu koja je služila za toplu vodu, kuhanje i grijanje'

Međunarodni tim arheologa pod vodstvom dr. Marcela Burića pronašao je ostatke najstarije svjetske Age, peći koja radi na principu čuvanja topline.

Drevna peć stara je oko 6500 godina, a otkrivena je u ostacima jedne urušene kuće na poznatom neolitičkom nalazištu Gradac kod sela Bapska blizu Iloka.

- Otkrića neolitičkih peći nisu rijetkost, ali ova je bila pravo tehnološko čudo toga doba - rekao nam je dr. Marcel Burić, docent na Filozofskom fakultetu.

- Riječ je o peći koja je natkrivena kupolom i samim tim predstavlja svojevrsni civilizacijski iskorak jer je mnogo više mogla štititi nastambu od požara. Kad imate otvoreni plamen, onda drvo pucketa i žar se može vinuti prema slamnatom krovu i izazvati požar. Kod ovakvih kupolastih peći znatno je smanjena mogućnost požara - pojasnio je Burić.

Naš sugovornik istaknuo je neke posebnosti netom otkrivene “neolitičke Age”.

- Ovakvu peć možete izgraditi unutar konstrukcije kuće kako vam odgovara, odnosno da usta peći usmjerite tako da se prostor optimalno grije - rekao je Burić. Njegov je tim u šuti na kupoli peći pronašao ostatke barem dvije posude volumena tri do četiri litre.

- Pretpostavljamo da su te posude bile ispunjene vodom. Dakle, ta peć je istodobno grijala prostor, služila za kuhanje hrane i zagrijavala vodu u posudama koje bismo mogli nazvati nekim primitivnim bojlerom - pojasnio je Burić, koji smatra da se na osnovi dosadašnjih otkrića u urušenoj neolitičkoj kući može rekonstruirati život u toj nastambi.

- Kada bismo rekonstruirali jedan dan iz toga doba, možemo zamisliti dijete koje je cijeli jedan dan kasne jeseni provelo pomažući svojim roditeljima. Navečer su se vratili u svoju kuću koja je bila zagrijana, pojeli su toplu hranu, a zatim se umili ili okupali toplom vodom i krenuli u zagrijani krevet. Sve to bilo je moguće uz pomoć dvije-tri cjepanice koje su cijeli dan gorjele u njihovoj peći - ispričao je Burić.

Naš sugovornik i njegovi hrvatski te njemački kolege iz Njemačkog instituta za arheologiju u posljednje su vrijeme na lokalitetu Gradac došli do niza vrlo zanimljivih otkrića. Tako su u ostacima neolitičke kuće gdje je nađena “najstarija Aga” otkrili i kostur malog djeteta starog između 15 mjeseci i dvije godine.

- Smatramo da se to dijete našlo na tom mjesto tijekom urušavanja kuće, ali je još vjerojatnije da je bilo žrtva nekakvoga obreda za bolje prinose zemlje koji u to doba nisu bili rijetki - ustvrdio je Burić, čije je otkriće danas privuklo veliku pažnju europskih medija, uključujujući britanski Daily Mail i njemačku televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:49