SVEMIRSKI PUTNIK

Pratite UŽIVO: Asteroid širine 400 metara noćas će prohujati pokraj Zemlje. Bit će BLIŽI OD MJESECA!

This image made from radar data obtained on Nov. 7, 2011 at 11:45 a.m. PST (2:45 p.m. EST/1945 UTC) and provided by NASA shows asteroid 2005 YU55 when the space rock was at 3.6 lunar distances, which is about 860,000 miles, or 1.38 million kilometers, from Earth. The asteroid the size of an aircraft carrier is set to make a close but harmless swing by Earth on Tuesday, Nov. 8, 2011. Scientists at NASA's Near-Earth Object Program, which tracks asteroids and comets, ruled out any chance of impact. (AP Photo/NASA/JPL-Caltech)
 AFP

Asteroid nazvan 2005 YU55 proći će na 324 tisuće kilometara od Zemlje, što je udaljenost bliža od one do Mjeseca.

Ovo nije prvi put da nam je taj asteroid promjera 400 metara bio u posjeti, a posljednji puta nas je 'okrznuo' 1976. godine, iako ga tada zapravo nitko nije ni primjetio. Tek se naknadnim proračunima ustanovila njegova putanja, a upravo zbog nje znamo kako će nam ovaj asteroid opet doći u goste 2028. godine.

S obzirom na veličinu i promjer ovog asteroida znanstvenici su izračunali vjerojatnost njegova udara u Zemlju te zadovoljno odahnuli kada su ustanovili kako nas 2005 YU55 neće udariti barem sljedećih stotinu godinu, ali vjerojatno niti barem kakvih stotinjak godina kasnije.

S obzirom da mu je površina potpuno crna, ovaj asteroid je jako teško uočiti, a najbolju priliku imaju astronomi koji imaju teleskope promjera najmanje 15 centimetara i to sa istočne obale SAD-a. Najbliže će nam biti oko 1:28 sati ove noći.



Video streaming by Ustream

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 08:13