SVEMIRSKI TURIZAM

Privatna tvrtka od 2020. nudi putovanje na Mjesec: Cijena? Čak 750 milijuna dolara!

Novoosnovana američka kompanija Golden Spike Co. nudi ni više ni manje nego vožnju do Mjeseca i natrag, a cijena je 'prava sitnica'! Ako sada rezervirate sjedalo, platit ćete ga 'samo' 750 milijuna dolara.

Tvrtku su osnovali bivši NASA-ini šefovi i omogućili ljudima da kroče tamo gdje je zadnji put ljudska noga kročila prije 40 godina - no ovaj put u komercijale svrhe.

- Dva su sjedala, a svako košta 750 milijuna. Ovaj trik je star točno 40 godina, a mi znamo kako ga izvesti - kazao je Alan Ster, bivši NASA-in administrativni suradnik.

Letjelicom nećete morati sami upravljati, stoga nema straha od ubojitih kratera i kamenih gormada. Sve će biti automatizirano i nadzirano sa Zemlje. Bit će to poput vožnje vlakom, izvijestili su iz kompanije.

- Znamo da je ovo područje znanstvene fantastike, no mi to želimo učiniti znanstvenom činjenicom - kazao je Ster te dodao da se pouzdaju u cijenovni rang koji su postavili.

Stern je kazao i kako će Golden Spike kupiti postojeće rakete i kapsule za lansiranje sa Zemlje, a ono što će morati sami razviti jest novo svemirsko odijelo te letjelicu sposobnu za slijetanje i polijetanje s Mjeseca.

Kompanija, koja ima nekoliko savjetnika vođenih bivšim NASA-inim direktorom Svemirskog centra Gerryjem Griffinom, tvrdi da bi prvo putovanje trebalo biti 2020. godine.

Primarne mete Golden Spikea su strane države koje žele na mjesecu obaviti istraživanja ili pak postići prestiž slanjem svojih astronauta na mjesec.

Zbog političke osjetljivosti, tvrtka neće prodavati put na Mjesec Kinezima koji proširuju svoj svemirski program, niti će putovanje prodavati bilo kojoj državi koja bi to mogla iskoristiti u vojne svrhe, kazao je Stern.

NASA program privatne firme u potpunosti podupire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:57