SLUČAJNO OTKRIĆE

PRONAŠAO SATELIT KOJI JE NASA IZGUBILA PRIJE 12 GODINA 'Tražio sam vladin špijunski satelit kad sam primijetio neobičan signal'

 Pixabay

Astronom amater pronašao je NASA-in satelit izgubljen prije 12 godina, piše Independent.

Scott Tilley je pretraživao nebo u potraži za 'tajnim špijunskim vladinim satelitom koje je lansirao Elon Musk', kad je ulovio signal davno izgubljenog satelita zvanog IMAGE – Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration.

IMAGE je lansiran 25. travnja 2000. godine, a njegova je misija bila proučavanje Zemljinog magnetnog polja koje štiti naš planet od svemirskog zračenja.

No, u prosincu 2005., IMAGE je prestao komunicirati s NASA-om, a 2007. njegova je misija proglašena završenom jer s njim više nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju.

Otkriće Scotta Tilleya možda će pomoći NASA-i da ponovno stupi u kontakt s 'odbjeglim' satelitom.

47-godišnji astronom iz Kanade ulovio je signale za koje je vjerovao da pripadaju satelitu, tijekom svoje potrage za dokazima o postojanju tajanstvene Zume, navodnog vladinog satelita koji je, isto tako navodno, lansirao SpaceX. No umjesto Zume, Tilley je pronašao IMAGE.

'Googlao sam i ustanovio da je satelit izgubljen u svemiru od 2005. godine', napisao je Tilley u svojem blogu.

Tad je obavijestio NASA-u koja je, koristeći pet različitih radio antena, potvrdila njegov pronalazak.

'Jako smo sretni što je satelit živ', rekla je Patricia Reiff iz NASA-e te dodala kako je satelit čitavo vrijeme ipak prikupljao neke tehničke podatke što znanstvenicima podgrijava nadu da je kontrolni sistem još uvijek u funkciji.

Sada je na redu analiza podataka koje je satelit prikupljao posljednjih 12 godina.

'Jedva čekamo da ponovno 'porazgovaramo' sa satelitom', kaže Reiff.

Prema posljednjem izvješću koje je poslao, satelit IMAGE je ostvario 37 novih znanstvenih otkrića tijekom svoje originalne misije koja je trajala dvije godine. Znanstvenici se sada trude prilagoditi softver satelita novim, modernijim sistemima.

Ako im to pođe za rukom, posebno će ih zanimati kako je IMAGE uspio preživjeti ekstremne temperature i radijaciju u svemiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:02