TRACE GAS ORBITER

PRVE FOTOGRAFIJE MARSA S EUROPSKO-RUSKE LETJELICE U sljedećoj fazi počinje s potragom izvora plina koji bi ih mogao usmjeriti prema živim organizmima

Obruč neimenovanog kratera u blizini kratera Da Vinci
 ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE

Zajednički europski i ruski satelit u orbiti oko Marsa poslao je svoje prve fotografije planeta, piše BBC.

Riječ je o Trace Gas Orbiteru (TGO) koji je u orbitu oko Crvenog planeta ušao 19. listopada ove godine, a tijekom sljedećih mjeseci će svoju zasad eliptičnu putanju "zaokružiti" prije nego počne s punim radom.

No, znanstvenici su svejedno iskoristili priliku da prikupe nekoliko fotografija kako bi provjerili rad instrumenata, posebno sustava kamera CaSSIS. Kad je TGO prolazio 250 kilometara iznad regije Hebes Chasma slikali su površinu s preciznošću od 28. metra po pikselu.

- To je kao da letite iznad Berna brzinom od 15 000 km/h te istovremeno slikate oštre fotografije auta u Zürichu - objasnio je Nicolas Thomas sa Sveučilišta u Bernu.

ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE
'Struktura' nazvana Arsia Chasmata na rubu vulkana Arsia Mons. Fotografija prikazuje područje široko 25 kilometara

Osim kamere testirani su i senzori NOMAD i ACS koji će detaljno ispitivati plinove u atmosferi Marsa. Posebno će se koncentrirati na komponente koje predstavljaju manje od 1 posto zraka na planetu, poput metana, dušik-dioksida, sumpor IV oksida i vodenih isparavanja.

Glavni fokus bit će im na metanu koji najviše fascinira znanstvenike. Naime, ta jednostavna molekula trebala bi biti brzo uništena u oštrom okruženju koje vlada na Marsu, stoga njezino konstantno prisustvo otkriva da postoji potencijalni izvor ovog organskog plina, možda čak i neki mikroorganizmi.

Stoga će CaSSIS tražiti potencijalne geološke izvore metana, dok će senzor FREND tražiti vodik u blizini površine u potrazi za vodom i mineralima.

Emanuele Simioni / ESA
Rekonstrukcija područja Noctis Labyrinthus prema fotografijama TGO-a

TGO je inače prva faza zajedničkog istraživačkog projekta Europe i Rusije usmjerenog prema Marsu. Sljedeći korak je 2021. poslati rover na površinu planeta, a većinu misije financirat će europska strana s 400 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:09