PUT DO ISTINE

PSIHOLOZI USTANOVILI ŠTO LJUDE TJERA DA VJERUJU U SULUDE STVARI 'Teoretičari zavjere razmišljaju na poseban način, slični su kreacionistima'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 20.08.2018. u 23:00

 • Pixabay

  Psiholozi su uspjeli identificirati mentalni sklop koji omogućuje ljudima sa vjeruju u posve nevjerojatne stvari i teorije zavjere poput one o napadu 11. rujna, lažnim slijetanjima na Mjesec i slično.

  Spomenuti teoretičari zavjere na velika su vrate ušli u 'mainstream' zahvaljujući inauguraciji 'lažnih vijesti ' tj. 'fake news' i popularnosti medijskih persona poput Alexa Jonesa, voditelja emisija koje podupiru teorije zavjere.

  Tim francuskih i švicarskih znanstvenika pokušao je otkriti što neke ljude čini predisponiranima da povjeruju u takve stvari. Ustanovili su da teoretičari zavjere puno češće od ostalih ljudi smatraju kako se 'sve događa s razlogom' i da su neke stvari 'suđene da se dogode'. Takav stav imaj još jedna grupa s ekstremnim stavovima: kreacionisti.

  'Pronašli smo prije nezamijećenu poveznicu između vjerovanja kod kreacionista i vjerovanja u teorije zavjere', kaže dr. Sebastian Dieguez sa Sveučilišta u Fribourgu i jedan od autora studije.

  'Iako su na prvi pogled vrlo različiti, oba sustava vjerovanja povezana su s moćnim oblikom teleološkog vjerovanja koji podrazumijeva percepciju konačnih uzroka i prevladavajuće svrhe u prirodnim događajima i entitetima.'

  U praksi, teleološki pristup znači da će se osoba složiti s tvrdnjom poput 'sunce izlazi zato da bi nama dalo svjetlost' ili 'svrha pčela je da osiguraju oprašivanje'.

  Kad djeca uče o svijetu oko sebe, teleološki način razmišljanja je ključni dio tog procesa.

  Taj su pristup znanstvenici davno odbacili, no ipak pokazao se vrlo otpornim i to među vrlo širokom populacijom, pogotovo kad se povede razgovor o evoluciji.

  Nakon što su utvrdili sličnost između kreacionista i teoretičara zavjere, dr. Dieguez i njegov tim proveli su niz testiranja kako bi ustanovili koliko je duboka ta povezanost.

  Ispitali su 150 studenata u Švicarskoj i pronašli korelaciju između teleološkog pristupa i vjerovanja u zavjere.

  Nakon toga su, koristeći podatke iz jedne mnogo veće studije s 1250 ispitanika u Francuskoj, utvrdili povezanost između vjerovanja u teorije zavjere i kreacionizma.

  Naposljetku, zamolili su 700 ispitanika da odgovore na niz pitanja što im je omogućilo da podrobnije ispitaju vezu između vjerovanja u zavjere, kreacionizma i teleološkog načina razmišljanja.

  'Obraćajući pažnju na analogiju između kreacionizma i konspiracizma, nadamo se da ćemo uspjeti naglasiti jednu od najvećih mana teorija zavjere te tako pomoći ljudima da se zaštite. Naime, teorije zavjere u svojoj srži imaju teleološko rasuđivanje koje događanjima u svijetu pripisuje neku uzrok ili svrhu', kaže dr. Dieguez.

  'Smatramo da poruka da je konspiracizam zapravo vrsta kreacionizma može pomoći društvu da rasvijetli neke od zbunjujućih značajki naše tzv. 'post-činjenične ere'.

  Znanstvenici, koji su studiju objavili u časopisu Current Biology, žele da njihov rad pomogne učiteljima, ali i pripadnicima vlasti u nastojanju da obeshrabre oblike vjerovanja koji su opasni i oslabljuju društvo.

  Naime, mentalni sklop teoretičara zavjere i njihova vjerovanja mogu imati poguban učinak na stvaran svijet, primjerice u slučaju osporavanja globalnog zagrijavanja ili protivljenja cijepljenju.

  Dr. Dieguez i njegovi kolege pomoću ovoga rada nastoje educirati mlade ljude da prepoznaju teorije zavjere i druge tipove dezinformiranja.

  Izdvajamo