HELLO, CLARICE

PSIHOPATI IZ RAZLIČITIH DRŽAVA NISU ISTI Istraživanje pokazalo da psihički bolesnici iz jedne države nemaju iste karakteristike kao oni iz druge

Anthony Hopkins als Hannibal Lecter in Das Schweigen der Laemmer - The silence of the Lambs *** Local Caption *** 0, Image: 144976785, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Abnormal Psychology pokazala je da psihopati iz različitih država imaju svojstva, piše Quartz.

Istraživači su tako utvrdili da psihopate iz Sjedinjenih Američkih Država definiraju nedostatak suosjećanja i bešćutnost dok primjerice psihopate iz Nizozemske definiraju neodgovornost i parazitski način života.

U sklopu objavljene studije znanstvenici su analizirali razinu psihopatstva na tri uzorka zločinaca iz SAD-a i Nizozemske. Među njih 7.450, koliko ih je ukupno analizirano, velika većina iz sva tri uzorka ispunila su kriterije za dijagnosticiranje kliničke psihopatije.

Klinička se psihopatija dijagnosticira uz pomoć upitnika PC-R. Taj upitnik sadržava 20 pitanja te je podijeljen na četiri dijela - afektivne karakteristike (nedostatak suosjećanja, bešćutnost, površna emotivna iskustva i neustrašivost), međuljudski problemi, životni problemi i asocijalno ponašanje.

Na čelu s forenzičkim psihologom Bruno Verschuereom sa Sveučilišta u Amsterdamu, istraživači su uz pomoć mrežne analize identificirali koje su psihopatske karakteristike prisutne kod najvećeg broja zatvorenika.

Otkrili su da su kod američkih zatvorenika najprisutniji nedostatak suosjećanja i bešćutnost, dok su kod Nizozemaca prevladavali neodgovornost i parazitski način života. Istovremeno, površna emotivna iskustva našla među središnjim karakteristikama američkih psihopata, dok je ista kod nizozemskih pokazala kao periferna.

Premda će zvučati nevjerojatno, ali kulturalno kondicioniranje oblikuje i ponašanje i koncepte mentalnih bolesti. Simptomi mentalnih bolesti se mijenjaju prema vremenu i geografiji. Tako su se na primjer simptomi anoreksije u Hong Kongu s vremenom promijenili pod utjecajem zapadnjačkog poimanja te bolesti.

Znanstvenici smatraju da bi daljnje proučavanje ove tematike moglo dovesti do boljeg razumijevanja psihopatije na nivou cijelog svijeta, ali i psihopatije kao takve.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo