MATERIJALNO VS. DUHOVNO

Psihoterapija ljude čini više sretnijima nego novac

 ehow.com
Veselje uzrokovano psihoterapijom od 800 funti, oko 6400 tisuća kuna, jednako je povišici od 25 tisuća funti ili 202 tisuća kuna

Velika povišica u plaći ili čak dobivanje ogromnog jackpota na lutriji neće vas razveseliti toliko koliko će to učiniti rješavanje vlastitih problema, pokazalo je nedavno znanstveno istraživanje na Sveučilištu Warwick.

Znanstvenici upozoravaju kako precjenjujemo moć novca što se tiče vlastite sreće.

Istraživanje je pokazalo kako je razgovor s psihoterapeutom čak 32 puta moćniji u podizanju raspoloženju od novčanog dobitka. Veselje uzrokovano psihoterapijom od 800 funti, oko 6400 tisuća kuna, jednako je povišici od 25 tisuća funti ili 202 tisuća kuna.

- Novac nije toliko učinkovit u podizanju raspoloženja. Naravno da ćete se veseliti ako dobijete 40 milijuna funti na lutriji, no s dobitkom dolaze i negativne strane - objašnjava Chris Boyce, voditelj istraživanja na Sveučilištu.

Ističe kako je psihoterapija vrlo učinkovit način za razveseliti osobu. Dodaje i kako je u svakodnevnom životu vrlo važno čemu težimo, materijalnim ili duhovnim vrijednostima.

- U javnosti je vrlo često važnost novca kojeg povezujemo s blagostanjem i veseljem precijenjena. S druge strane, dobro mentalno zdravlje jako se malo poštuje i ljudi ne shvaćaju moćan efekt psihoterapije u kvalitetnijem življenju - rekao je Boyce.

Također, istraživanje je pokazalo kako su novčane naknade za žrtve traumatičnih iskustava neefikasne. Država bi im radije trebala ponuditi besplatan razgovor s psihoterapeutom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59