SNIMANJE MOZGA

PTSP se može utvrditi jednominutnim testom

Posttraumatski stresni poremećaj moguće je s 90 postotnom točnošću dijagnosticirati jednostavnim i kratkim testom, tvrde američki znanstvenici.

Prema izvješću, predstavljenom u časopisu Journal of Neural Engineering, test mjeri male magnetske fluktuacije koje se odvijaju kada skupine neurona sinkronizirano šalju signale, čak i kada ispitanik ne misli na ništa određeno.

Električni signali u mozgu stvaraju slaba magnetska polja. Od kraja 1960-ih ona se mjere tzv. magnetoencefalografijom (MEG), a tehnika može otkriti čak i kada će ljudi napraviti neku pogrešku.

Sinkronizirane nervne interakcije (SNI) već su u 2007. godini korištene za otkrivanje oboljelih od različitih neuroloških bolesti poput Alzheimera, shizofrenije, multiple skleroze i kroničnog alkoholizma.

Tehnika SNI, koju je razvio Apostolos Georgopoulos sa Sveučilišta u Minnesoti, sada je prvi put upotrijebljena za dijagnosticiranje PTSP-ja. Testirana je na 74 američka vojna veterana kojima je potvrđen stresni poremećaj te na 250 civila. Skeniranje je obavljeno dok su zurili u jednu točku, odnosno u stanju mirovanja mozga. Točnost je potvrđena u čak 90 posto slučajeva, a tehnika bi se mogla koristiti za dijagnosticiranje kao i za praćenje razvoja bolesti.

PTSP se do sada uglavnom utvrđivao na temelju odgovora na opsežne upitnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:09