VJEČNO PITANJE

RAZBIJEN STARI MIT O MAMURLUKU Je li bolje piti pivo pije vina? Ili samo pivo? Veliko istraživanje dalo odgovor svim ljubiteljima dobre kapljice

Ilustracija
 Antonio Diaz / Getty Images/iStockphoto

Je li bolje piti pivo prije vina, ili vino prije piva? Što će izazvati lakši mamurluk? Svejedno je, zaključila je skupina britanskih i njemačkih znanstvenika nakon opsežnog istraživanja provedenog u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Devedeset volontera sudjelovalo je u istraživanju kojim se htjelo jednom za uvijek stati na kraj raznim teorijama.

Redoslijed kojim konzumirate spomenuta alkoholna pića nema nikakve veze sa jačinom mamurluka koji će vas zadesiti sljedeće jutro.

Dobrovoljci, u dobi između 19 i 40 godina, prvo su dobili obrok, sukladno osobnim potrebama, a onda su ih podijelili u tri skupine. Prva je pila dvije i pol pinte lager piva (1,2 litre) a nakon toga četiri velike čaše bijeloga vina. U drugoj skupini volonteri su pili istu količinu alkohola, samo obrnutim redoslijedom. Treća skupina konzumirala je samo jednu vrstu alkohola, ali istu količinu kao ostali, s istim udjelom alkohola. Na koncu su svi imali istu koncentraciju alkohola u krvi.

Sudionici istraživanja su ih promatrali tijekom alkoholnih seansi i ispitivali ih koliko pijano se osjećaju. Prije odlaska na počinak svi su dobili čašu vode, ovisno o tjelesnoj težini.

Potom su ujutro mamurne volontere ispitivali kako se osjećaju. Morali su odgovarati na pitanja o više faktora: žeđi, umoru, glavobolji, vrtoglavici, mučnini, bolovima u trbuhu, ubrzanom radu srca i gubitku apetita.

Tjedan dana kasnije svi su se vratili i još jednom napravili sve isto. Ali obrnutim redoslijedom. Oni koji su prvo pili pivo pa tek onda vino, ovaj put su počeli s vinom. Oni koji su pili samo vino, ovaj put su pili samo pivo. Pivo je donirao poznati proizvođač piva Carlsberg, koji nije bio ni na koji drugi način uključen u istraživanje.

Sudionici su nabrojali dugačku listu simptoma, a svaki deseti je povraćao. Rezultati objavljeni u Američkom časopisu za kliničku prehranu pokazali su da je redoslijed konzumacije alkoholnih pića nije povezan s jačinom mamurluka.

- Misterija više nema, bez obzira na koji način miješate alkoholna pića, imat ćete iste probleme, rekao je Kai Hensel sa Cambrigea istaknuvši da su volonteri konzumirali isključivo pivo i bijelo vino.

- Istina je da će svako pretjerivanje u alkoholu rezulirati mamurlukom, sve se svodi na to koliko ste popili, no neka istraživanja sugeriraju da će alkoholna pića tamne boje ipak rezultirati težim mamurlukom, rekao je Jöran Köchling sa njemačkog Sveučilišta Witten/Herdecke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:59