JAVILA NASA

RAZLOG ZA ZABRINUTOST? Za nekoliko sati asteroid će proletjeti tik uz Zemlju, a u NASA-i su ga tek nedavno zamijetili: 'Držat ćemo ga na oku'

 Pixabay
 

Kad su u pitanju svemirski objekti koji bi potencijalno mogli ugroziti Zemlju jer prolijeću u njezinoj blizini, NASA uglavnom drži stvari pod kontrolom, piše BGR. No zbog nevjerojatnog prostranstva svemira, neki objekti nam ipak promaknu, kao što je slučaj s tek otkrivenim asteroidom imena 2017 YZ4. Stijena koja se silnom brzinom približava Zemlji proletjet će na udaljenost manjoj nego je udaljenost između Mjeseca i Zemlje – što se smatra prilično blizu.

2017 VZ4 nije pretjerano velik asteroid – tek oko 7 puta 15 metara – no zbog blizine kojom će proletjeti, znanstvenici su ga ipak odlučili držati na oku. Naime, svi objekti koji prođu tako blizu su potencijalno opasni. Ovaj konkretni gost do Zemlje će stići u petak, u 4:56 po našem vremenu.

'Ovo je prvi poznati asteroid koji će proletjeti uz Zemlju na udaljenosti manjoj od udaljenosti mjeseca nakon ona dva koja su proletjela 21. studenog. Ukupno je to 52. asteroid ove godine', objasnili su iz NASA-e. 'Od 24. prosinca znamo za ukupno 17.495 objekata u blizini Zemlje, od čega su 17.389 asteroidi.'

Kad proleti uz Zemlju, asteroid 2017 YZ4 putovat će brzinom od 33.800 km/h. To je prilično brzo, no kako se ipak radi o manjem objektu, čak i kad bi došlo do sudara, posljedice ne bi bile katastrofalne za naš planet. Ipak, udar takvog asteroida u gusto naseljeno područje, izazvalo bi ogromne žrtve.

Objekti koji prolijeću u blizini Zemlje (tzv. Near-Earth objects ili NEO) često prođu nezamijećeno ako su vrlo mali jer ih instrumenti za mjerenje ne mogu detektirati dok ne dođu sasvim blizu. Ta vijest može zvučati pomalo uznemirujuće, no tješi činjenica da će svaki asteroid koji predstavlja prijetnju biti uočen mnogo prije nego stigne do Zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:12