NOVO OTKRIĆE

RAZOTKRIVEN PODMUKLI NAČIN NA KOJI KORONA ULAZI U LJUDSKE STANICE Vrhunski američki stručnjaci slikovito objasnili što se događa

 AFP
Slikovito objašnjenje donose vrhunski stručnjaci dr. Matthew B. Frieman i dr. Stuart Weston sa Sveučilišta Maryland i iz američkog CDC-ja

Od 7. siječnja, kad su kineski znanstvenici spoznali da je uzrok tajanstvene bolesti Covid-19, koja se pojavila u Wuhanu, novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, znanstvenici diljem svijeta vode bitku s tim nevidljivim i podmuklim neprijateljem.

Posljednjih mjeseci puno smo doznali o SARS-CoV-2, jednom od sedam poznatih sojeva koronavirusa koji napadaju ljude. Koronavirusi su velika obitelj virusa koji izazivaju 10 do 15 posto običnih prehlada, ali i bolesti poput SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS-a (bliskoistočni respiratorni sindrom). Virolozi ističu da je u vezi s novim koronavirusom mnogo nepoznanica, ali da već sada imaju dovoljno dokaza da je riječ o novom virusu koji dolazi iz prirode.

No, kako SARS-CoV-2 napada naše stanice? Ugledni New York Times nedavno je uz pomoć vrhunskih stručnjaka dr. Matthewa B. Friemana i dr. Stuarta Westona sa Sveučilišta Maryland te američkog CDC-a (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) i znanstvenih časopisa Nature, Science, Lancet i New England Journal of Medicine objavio slikovitu priču koja objašnjava kako SARS-CoV-2 osvaja naše stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:25