NEMAJU DREVNO PODRIJETLO

RAZOTKRIVENA PRIJEVARA U MUZEJU BIBLIJE 'Naših pet najcjenjenijih artefakata zapravo su krivotvorine'

 Profimedia, MAXPPP
 

Muzej Biblije u Washingtonu je objavio da su njihovih pet najcjenjenijih artefakata zapravo krivotvorine te više neće biti izložene u tom muzeju. Radi se o vrijednim fragmentima 'Svici s Mrtvog mora'.

Njemački su istraživači testirali pet od 16 izložaka u muzeju, koje je kupio milijarder i biznismen, osnivač muzeja Steve Green. Utvrdili su da su ti izlošci pokazali svojstva 'koja nisu u skladu s drevnim podrijetlom', piše The Guardian.

To je objavljeno nakon što je Guardian prošle godine objavio otkriće o sumnji na autentičnost nedavno prodanih izložaka, pa i tih koje je kupio Steve Green. Zna se da su pojedinačni fragmenti prodani za milijunski iznos, iako se ne zna koliko je točno Green platio za muzejsku kolekciju.

Zapise iz Mrtvog mora pronašli su beduinski pastiri na Zapadnoj obali 1940-ih godina, što je unijelo revoluciju u proučavanje rane biblije. Spisi koji ukupno sadrže više od 100.000 fragmenata uključuju odlomke iz Starog zavjeta, prepisane prije više od dvije tisuće godina.

'Nadali smo se drugačijim rezultatima testiranja, ali ovo je prilika da educiramo javnost o važnosti potvrde autentičnosti rijetkih biblijskih artefakata', rekao je dr. Jeffrey Kloha, glavni kustos Muzeja Biblije.

Otvaranje Muzeja Biblije bilo je zasjenjeno kontroverzom zbog izlaganja tih fragmenata i njihove povezanosti s Greenom, evanđelistom i predsjednikom grupe za umjetnost i obrt, Hobby Lobby. Ta je grupa u srpnju prošle godine nakon federalne istrage izgubila pravo na više od 5.500 artefakata prokrijumčarenih iz Iraka.

Iz Muzeja Biblije je priopćeno da su pet fragmenata poslali na testiranje u Njemačku. Uključivalo je to niz naprednih testova, kao i analizu materijala i rendgenske snimke, što se dodalo prethodnim istraživanjima.

Znanstvenici i dalje istražuju ostatak kolekcije zapisa iz Mrtvog mora, a jedan je akademik sa Sveučilišta Trinity Western rekao da je najmanje sedam izložaka lažno.

Iz muzeja poručuju da podupiru istraživanje tih, ali i drugih predmeta iz njihove zbirke, kako bi se javnost informirala o najsuvremenijim metodama istraživanja te kako bi se osiguralo da njihovi eksponati predstavljaju najtočnije i najnovije informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:38