COSMIC CRISP

'RAZVIJALI SMO JE 20 GODINA' Znanstvenici križanjem dobili novu sortu jabuke: 'Vrlo je hrskava, a u frižideru može trajati čak godinu dana'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.12.2019. u 13:26

, Image: 330352214, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Rafal Rodzoch / Caia Image / Profimedia
Rafal Rodzoch / Caia Image / Profimedia

Ilustracija

Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su znanstvenici razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu dana, u nedjelju je u ponudi na američkom tržištu, javlja BBC.

Radi se o sorti dobivenoj križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi puta je uzgojena na državnom sveučilištu Washington 1997.

U uzgoj nove "čvrste, hrskave i sočne" jabuke uloženo je 10 milijuna dolara, a ekskluzivno pravo za njezin uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Washington.

"Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna", kazala je Kate Evans, jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na sveučilištu u Washingtonu.

Također, istaknula je, sporo se kvari te u hladnjaku zadržava "odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci".

Više od 12 milijuna stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Washingtonu na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 milijuna dolara.

Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih majušnih točkica na tamno crvenoj kori, podsjećajući na noćno nebo.

Država Washington je najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala.

Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo