IZUMI STOLJEĆA

Rendgenske zrake najvažniji izum modernog doba

 Wikipedia
Uz sam bok X-zraka, više od 50 tisuća Britanaca stavilo je i penicilin te otkriće dvostruke zavojnice DNK

LONDON - Više od 50 tisuća Britanaca odabralo je rendgenske zrake kao najvažniji izum modernog doba. Drugo mjesto pripalo je otkriću penicilina dok je spoznaja dvostruke zavojnice deoksiribonukleinske kiseline (DNK) osvojilo 'broncu'.

Javnost je bila zamoljena da između deset važnih otkrića s područja znanosti, mehanike i tehnologije odaberu jedan za kojeg smatraju da je obilježio doba u kojem živimo.

Više od 50 tisuća pojedinaca glasalo je u londonskim muzejima i galerijama te na internetu za svoj omiljeni izum.

Anketa koja je jedan od događaja kojima se obilježava stogodišnjica londonskog Znanstvenog muzeja, izdvojila je upravo X-zrake, otkriće njemačkog fizičara Wilhelma Conrada Röntgena iz 1895. godine, kao izum koji je imao najveći utisak na svijet.

Zanimljivo je kako se na prva tri mjesta nalaze otkrića koja su višestruko pridonijela poboljšanju zdravstvenih uvjeta te napretku medicine. Tako su se uz bok rendgenskih zraka nalaze penicilin te otkriće dvostruke zavojnice DNK.

Njih slijede tehnološka dostignuća poput kapsule Apolla 10, motora rakete V2 te Stephensonove parne lokomotive 'Rocket'.

Na popisu važnih izuma nalaze se i Pilot ACE, jedno od prvih računala na svijetu, parni stroj, Fordov prvi automobil za masovno tržište te električni telegraf.

- Drago mi je vidjeti kako su građani spoznali pravu vrijednost rendgenskih zraka jer su one promijenile naš pogled na svijet te na ljudska tijela pogotovo - zaključila je Katie Maggs, pomoćna kustosica na odjelu medicine u Znanstvenom muzeju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:28