USPJEH TIMA IGORA ŠTAGLJARA

RENOMIRANI HRVATSKI MOLEKULARNI BIOLOG IMA MOGUĆI LIJEK ZA PARKINSONOVU BOLEST! Nakon 10 godina napornog rada, klinički pokusi kreću za koji mjesec

 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Hrvatski znanstvenik dr. Igor Štagljar i njegov tim su nakon 10 godina istraživanja službeno predstavili studiju za liječenje Parkinsonove bolesti, piše HRT.

Nakon što je kod miševa uspješno smanjio drhtanje i ukočenost, Štagljarev tim će svoje metode početi primjenjivati i na ljudima. Eksperimentalno će se liječenje odvijati u kliničkom bolničkom centru Sveučiliša u Barceloni.

'Moja znanstvena grupa sa Sveučilišta u Torontu danas je u renomiranom časopisu Molecular Systems Biology objavila znanstveni rad u kojem smo opisali proteinsko-interakcijski atlas 48 klinički važnih proteina pod nazivom G-Protein Coupled Receptors (GPCRs).

Dotični proteini, koji se nalaze na površini ljudskih stanica, i kojih ima ukupno oko 800, predstavljaju jednu od najvažnijih grupa receptora uključenih u nastanak brojnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, rak te razni oblici alergije.

Ovo je dosad najopsežnija studija u području istraživanja GPCR receptora i trebalo nam je gotovo 10 godina da završimo projekt.

U budućnosti bi se kod pacijenata koji boluju od Parkinsona ta bolest mogla liječiti koktelom dvaju lijekova koji blokiraju oba receptora.

Ja mislim da će prvi klinički poklusi biti započeti za jedno dva, tri mjeseca, dakle morat ćemo čekati još jedno 5 godina da bismo sa sigurnošću mogli reći da će način na koji smo mi to pronašli u mišu također funkcionirati i kod ljudi', objasnio je za Štagljar.

U Hrvatskoj od Parkinsonove bolesti boluje oko 20.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00