RONNA G4

ROBOT NEUROKIRURG IZ KB DUBRAVA OSVOJIO NAGRADU U LONDONU! Izabran je za najbolju inovaciju u konkurenciji osam vrhunskih projekata iz medicine

Davor Pongračić (presnimka simulacije operacije - Dedal komunikacije), Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatski projekt RONNA G4, neurokirurški robot četvrte generacije, u utorak je nagrađen glavnom nagradom u kategoriji najbolje inovacije (Best Integration and Innovation Award) u sklopu glasovitog međunarodnog simpozija Hamlyn o medicinskoj robotici u Londonu.

Riječ je o simpoziju koji je organizirao Imperial College u Londonu, a osim RONNA-e predstavljeno je još osam vrhunskih projekata iz medicinske robotike iz Njemačke, Kanade, Nizozemske, SAD, Italije, Koreje i Švicarske. RONNA je zajednički projekt prof. Bojana Jerbića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i doc. dr. Darka Chudyja iz Kliničke bolnice Dubrava. Robot se od 2016. godine koristi za neurokirurške zahvate na tjednoj bazi.

- Nagrada je veliko priznanje za naš tim koji preko 10 godina radi na razvoju robotskog sustava RONNA. Za nas je već bilo veliko priznanje što smo pozvani na ovakav simpozij kako bismo predstavili naš projekt. Ipak, za nas je najveća nagrada svaki pacijent koji se oporavi nakon operacije u kojoj je korišten robot RONNA - rekao nam je prof. Bojan Jerbić.

Razvojni tim RONNA-e u Londonu je predstavio svoja najnovija rješenja robotske primjene u stereotaktičkoj neurokirurgiji temeljena na umjetnoj inteligenciji.

- Mi smo u Londonu predstavili nova rješenja koja ćemo prvi put primijeniti u KB Dubrava u listopadu. Tada će RONNA prvi put biti korištena i za invazivne dijelove neurokirurške operacije - pojasnio je Jerbić.

U iznimnoj konkurenciji međunarodni je odbor, sastavljen od vodećih svjetskih znanstvenika u području medicinske robotike, ocijenio kako RONNA predstavlja najbolje znanstveno i tehnološko postignuće u medicinskoj robotici u 2018. godini.

- Na taj su način Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu uvršteni među vodeće svjetske istraživačke i razvojne centre u području medicinske robotike - naglasio je Bojan Jerbić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo