USPJEH MEĐUNARODNE EKIPE

ROBOTIMA SNIMILI PODVODNU LAVINU Masa od kamena i pijeska skotrljala se brzinom od osam metara u sekundi na dubinu od 1800 metara ispod površine mora

 MBARI

Znanstvenici su kraj kanjona Monterey na obali Kalifornije izbliza snimili divovsku podvodnu lavinu.

To je prvi put da su uspjeli zabilježiti ovu spektakularnu prirodnu pojavu jer, kažu, prije nisu imali odgovarajuće instrumente za njezino praćenje.

Skupina stručnjaka dokumentirala je kako se masa od pijeska i kamenja kotrlja 50-ak kilometara i propada na čak 1800 metara morske dubine. Procjenjuje se da je brzina lavine bila oko osam metara u sekundi.

MBARI

'Prirodni tokovi ove vrste smatraju se najmoćnijima na Zemlji. Dosad smo imali priliku i mogućnost pratiti slične pojave samo u rijekama, ali postavljanjem posebnih senzora u podmorskom klancu kraj istraživačkog instituta Monterey Bay Aquarium vrijeme novih i velikih otkrića tek dolazi', rekao je Dan Parsons, profesor s britanskog sveučilišta Hull, koji predvodi međunarodnu ekipu istraživača, u kojoj su stručnjaci iz SAD-a, Kine i Velike Britanije.

Instrumenti, roboti i senzori, koji su spušteni u more, izgledom podsjećaju na istraživačke mini-letjelice koje su se koristile na Marsu, a neki su teži i od jedne tone. Stručnjaci su ih postavili sedam kilometara unutar kanjona, a o jačini podvodnih lavina govori i činjenica da su najčešće upravo one krive za oštećenje podvodnih telekomunikacijskih kablova.

MBARI

'Lavine ispod razine mora posljednji su dio takozvanoga lančanoga procesa koji nastaje pomicanjem tektonskih ploča. Nastaju erozije, a procjenjuje se da kanjonom Monterey godišnje prođe čak 4000 kubičnih metara taloga nastaloga kao posljedica svega navedenoga', objašnjavaju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21