VELIKI KORAK

ROĐENA PRVA BEBA IZ MATERNICE MRTVE DONORICE Ovo je prvi slučaj trudnoće s presađenom maternicom: 'To je velika nada za žene diljem svijeta'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2018. u 11:12

Medical team hold the first baby born via uterus transplant from a deceased donor at the hospital in Sao Paulo, Brazil December 15, 2017 in this picture handout obtained on December 4, 2018. Hospital das Clinicas da FMUSP/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
Hospital das Clinicas da FMUSP / REUTERS

Medicinski tim drži prvu bebu rođenu iz maternice mrtve donorice

 

Brazilka kojoj je presađena maternica zdrave donorice u utorak je na svijet donijela zdravu djevojčicu, što je prvi takav slučaj u svijetu, ističu liječnici i znanstvenici koji su o njemu izvijestili u medicinskom časopisu Lancet.

Velika je to nada za žene koje se u cijelom svijetu bore s neplodnošću, smatraju znanstvenici, a rođenje djevojčice značajno će proširiti mogućnost tretmana za sve parove koji su dosad bez uspjeha pokušali dobiti potomstvo.

Slični su operativni zahvati već primjenjivani u Švedskoj i Americi, no dosad se uvijek radilo o maternici žive donorice. Naime, svih dosadašnjih deset pokušaja obavljenih u Sjedinjenim Državama, Češkoj i Turskoj, tijekom kojih se pokušalo obaviti presađivanje maternice preminule donorice dosad je bilo neuspješno.

Prekretnica je brazilski slučaj. Majka djevojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog rijetkoga genetskog poremećaja rođena bez uterusa.

U rujnu 2016. godine u klinici u Sao Paulu presađena joj je maternica 45-godišnje donorice koja je umrla uslijed izljeva krvi u mozak.

Operativni zahvat trajao je gotovo 11 sati. U iznimno zahtjevnoj operaciji kirurški je tim pažljivo povezivao vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.

Sedam meseci nakon operacije u uspješno presađenu maternicu usađeno je osam oplođenih jajnih stanica, a trudnoća je prošla pod liječničkim nadzorom i bez komplikacija.

Zdravo žensko novorođenče rođeno je carskim rezom u 35. tjednu trudnoće i teži 2,550 grama.

Liječnik u brazilskoj sveučilišnoj bolnici u Sao Paulu, Dani Ejzenberg, koji je vodio istraživanje kazao je da ovaj operativni zahvat otvara mogućnost ostvarenja majčinstva svim ženama koje se bore s neplodnošću i ne mogu začeti ili održati trudnoću do termina porođaja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo