INOVATIVNI ZAHVAT

RODIO SE ZDRAVI DJEČAK KOJI NOSI GENE TRI OSOBE 'Ovo je revolucija, tim zahvatom možemo iskorijeniti čak 50 teških i neizlječivih nasljednih bolesti!'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
 

U Ateni je u utorak rođen dječak koji nosi gene triju osoba: majke, oca i donatorice jajašca, objavio je BBC. Dječak je težak 2900 grama, a liječnici tvrde da su i on i njegova majka, 32-godišnja Grkinja koja se godinama borila s neplodnošću, u dobrom stanju.

- Neotuđivo pravo žene da postane majka i prenese vlastiti genetski materijal postala je stvarnost - izjavio je Panagiotis Psathas, predsjednik Instituta za život u Ateni. - Ponosni smo što možemo predstaviti inovaciju na međunarodnoj razini u medicinski potpomognutoj oplodnji. Sada možemo omogućiti ženama koje nisu mogle začeti konvencionalnom umjetnom oplodnjom ili koje imaju rijetke nasljedne mitohondrijske bolesti da imaju zdravo dijete - dodao je Psathas.

Jezgra jajašca

Grčki liječnički tim surađivao je sa španjolskim centrom Embryotools u Barceloni, čiji su liječnici razvili metodu nazvanu Maternal Spindle Transfer. Riječ je o metodi medicinski potpomognute oplodnje u kojoj se jezgra jajašca majke ugrađuje u jajnu stanicu donatorice, a zatim se oplođuje očevom spermom.

- Ovo je potpuno uspješna i sigurna primjena metode Maternal Spindle Transfer i predstavlja revoluciju u medicinski potpomognutoj oplodnji - izjavio je dr. Nuno Costa-Borges, suosnivač centra Embryotools. Grčki dječak, čiji identitet nije poznat zbog zaštite privatnosti, nije prva beba s genima troje roditelja. U jesen 2016. godine pisali smo o jordanskom dječaku A. H. koji je rođen u jednoj klinici za medicinski potpomognutu oplodnju u Meksiku zahvaljujući novom revolucionarnom i preciznom medicinskom postupku pomoću kojeg se inkorporiraju geni troje roditelja. U međuvremenu, pomoću tog postupka medicinski potpomognute oplodnje rođeno je još nekoliko djece.

Također, Velika Britanija prva je zemlja u svijetu koja je legalizirala medicinski postupak kreiranja embrija s genima troje roditelja. Cilj tog postupka jest omogućiti zdravu biološku djecu onima koji ju bez tog postupka ne bi mogli imati, odnosno iskorijeniti tzv. mitohondrijske bolesti. Riječ je o pedesetak bolesti, skupini teških i neizlječivih oboljenja koja se prenose s majke na dijete preko mitohondrijskih gena. U mitohondrijske bolesti pripadaju i dijabetes, fatalno zatajenje jetre, gluhoća, sljepoća te mitohondrijske miopatije.

Nema kontroverze

Rođenje grčkog dječaka s genima troje roditelja izazvalo je niz reakcija u svijetu.

- Sjetite se samo kako je prvo ‘dijete iz epruvete’ bilo kontroverzno. Danas u svijetu imamo više od 3000 klinika za medicinski potpomognutu oplodnju, a tako je rođeno više od osam milijuna djece. Takozvana ‘3 parent baby’ tehnologija najbolji je način prevencije prenošenja bolesti uzrokovanih mutacijama u mitohondrijima na potomstvo - rekao nam je dr. Duško Ilić, ekspert za rani razvoj embrija, s King’s Collegea u Londonu.

- I samo je pitanje vremena kada će ‘3 parent baby’ tehnologija u tu svrhu postati dostupna u većini IVF klinika. Ipak u ovom slučaju, žena nije imala mutacije u mitohondrijima i tehnika je primijenjena naslijepo, u stilu ‘možda nešto pomogne, a ako ne, odmoći neće’, što i nije baš etički pristup - kaže Duško Ilić.

Gdje je gentski materijal, zašto se izuzima i što su točno mitohondrijske bolesti?

Maternal Spindle

Transfer:

metoda medicinski potpomognute oplodnje kod koje se jezgra iz jajašca majke umeće u jajnu stanicu donatorice zdravih mitohondrija kojoj je prethodno uklonjena jezgra.

Takvo jajašce, koje sadrži majčinu jezgru s glavninom genetskog materijala te mitohondrijski DNK donatorice, zatim je oplođeno očevom spermom. Nastali embrij sadrži 99,9 posto gena roditelja te mali broj gena donatorice.

Mitohondriji:

stanične organele za proizvodnju energije. Sadrže 37 gena. Svaki je čovjek nositelj majčinih mitohondrijskih gena.

Mitohondrijske bolesti:

riječ je o pedesetak bolesti, skupini teških i neizlječivih oboljenja koja se prenose s majke na dijete preko mitohondrijskih gena. Te bolesti pogađaju jedno od 5000 djece, a u njih pripadaju i dijabetes, fatalno zatajenje jetre, gluhoća, sljepoća te mitohondrijske miopatije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:18